Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

John Cryan, a Deutsche Bank igazgatótanácsának elnöke a világszerte mintegy százezer embert foglalkoztató pénzintézet munkatársainak írt levelében kiemelte, hogy a bank "heves spekuláció" célpontja lett, és részvényének árfolyama "egyre újabb híresztelések" miatt került nyomás alá.

Bizonyos piaci erők a vezető német pénzintézetet övező bizalom gyengítésére törekednek - írta John Cryan. Kiemelte, hogy mindenkinek meg kell őriznie a nyugalmát és dolgoznia kell azért, hogy a Deutsche Bankról kialakított torz kép ne befolyásolja még inkább a napi üzletmenetet.
A bank részvényének árfolyama pénteken a frankfurti tőzsdén minden korábbinál alacsonyabbra, 10 euró alá süllyedt.

A társaságot elsősorban az sújtja, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium 14 milliárd dolláros büntetést helyezett kilátásba 2005 és 2007 között végzett, kifogásolt jelzálogpiaci műveletek miatt. A bank szeptember közepén a büntetésről szóló tárgyalások megkezdését megerősítő közleményében kiemelte, hogy várhatóan sokkal kevesebbet kell majd fizetni, mert a minisztérium más pénzintézetekkel hasonló ügyekben folytatott tárgyalásai jóval alacsonyabb összeg megfizetéséről szóló megállapodásokkal zárultak.

John Cryan a pénteken közzétett levélben hangsúlyozta, hogy a Deutsche Bank alapjai erősek, mérlegét tekintve az utóbbi húsz évben soha nem volt jobb állapotban, mint most, 215 milliárd eurót is meghaladó likviditási tartaléka pedig "igencsak kényelmes puffert", védőburkot képez.
Hozzátette: a rossz fedezetű jelzálog-befektetési termékek amerikai forgalmazása miatt kilátásba helyezett büntetés mellett azok a hírek sem indokolják a társaság részvényére nehezedő nyomást, hogy néhány spekulatív fedezeti alap (hedge fund) távozott az ügyfelek közül, hiszen a Deutsche Bank több mint húszmillió ügyfelet szolgál ki.

A napokban a német sajtóban megjelentek találgatások, hogy az amerikai büntetéstől függetlenül egyre gyengébben teljesítő bankot szükség esetén a német állam megmenti közpénzből. A berlini vezetés tagadta, hogy létezne ilyen elképzelés.

A Deutsche Bank az idei első fél évben 15,454 milliárd euró bevételre tett szert, ami 4,099 milliárdos csökkenés az egy évvel korábbi 19,553 milliárd euróhoz képest. Adózás előtti eredménye 987 millió euró volt, ami 1,721 milliárd euróval marad el az egy évvel korábbi 2,708 milliárd eurótól. Ezzel kapcsolatban John Cryan levelében kiemelte, hogy egyszeri hatások, köztük az átszervezés költségei nélkül 1,7 milliárd euró lett volna az eredmény. A bank 256 millió euró adózás után nyereséget ért el az idei első fél évben, ez 1,121 milliárd eurós visszaesés az egy évvel korábbi 1,377 milliárd euróhoz képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!