Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyon kevés az esélye annak, hogy a közeljövőben komoly esés következzen be a tőzsdéken, leginkább azért, mert a befektetők túlságosan is aggódnak miatta - írta ügyfeleinek David Kostin, a Goldman Sachs vezető stratégája a CNBC tudósítása szerint.

Az elmúlt hetekben egyre több figyelmeztetés jelent meg arról, hogy hamarosan korrekció várható a tőzsdéken. Ennek részben az az oka, hogy már nagyon régen volt ilyen, az S&P 500-as index immár 14 hónapja emelkedik a nélkül, hogy közben esett volna 5 százalékot, 10 százalékos mértéket elérő korrekcióra pedig 14 hónappal ezelőtt volt utoljára példa.

A Goldman vezető elemzője szerint ez a jó sorozat folytatódhat, jóllehet ő is nyugtalan a részvények árazása miatt. Úgy látja, a befektetők jelenlegi lelkiállapotának a leírására talán a szenvedő optimizmus a legjobb kifejezés, hisznek a további emelkedésben, ám egyúttal nagyon tartanak az eséstől.

Eközben Kostin maga nem túlságosan optimista, év végi célárfolyama változatlanul 2400 pont az S&P 500-as as indexre, ami alacsonyabb annak jelenlegi értékénél. A piaci szereplők szerinte változatos okokból tartanak a korrekciótól, ezek között szerepel a szokatlanul alacsony volatilitás, a gazdasági fellendülés hossza, a feszített árazások, a Fed egyre szigorúbb hozzáállása, a kötvényhozamok és a politikai bizonytalanság.

Ezen tényezők közül azonban úgy látja, egyik sem fog komoly eladási hullámot generálni. Nem tartja valószínűnek, hogy ezek egy komoly korrekciót tudnának összehozni a piacon, mivel a befektetők nem túlságosan optimisták, miközben az amerikai GDP 69 százalékáért felelős fogyasztási kiadások erősen alakultak a második negyedévben.

Valóban, a hangulati felmérések adatai szerint egyáltalán nem lehet túlzott elbizakodottságról beszélni a befektetők körében. Az amerikai kisbefektetői szövetség (AAII) legutóbbi adatai szerint a megkérdezettek csak 29,3 százaléka várt további emelkedést as tőzsdéken, ez jóval a hosszútávú átlagnak tekinthető 38,5 százalékos érték alatt van. Eközben 35,7 százalék várt áresést, ami magasabb a 30,5 százalékos átlagnál.

A befektetők többsége most arra fókuszál, hogy a Fed mérsékelten szigorítja a monetáris feltételeket, azonban megfeledkeznek arról a komoly élénkítő hatásról, amelyet a gyengébb dollár és az alacsonyabbra kerülő kötvényhozamok jelentenek - mondta a stratéga. A piac természetesen egy ponton majd elkezd korrigálni, azonban ez inkább akkor várható, amikor a makrogazdasági adatok is gyengülni kezdenek - tette hozzá az elemző.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!