A Wall Street Journal figyelt fel arra a furcsaságra, amely szerint sok amerikai nagybank vezetője rekordütemben adja el saját pénzintézetének részvényeit a tőzsdén, miközben folyamatosan kedvezően nyilatkoznak a Trump-korszak üzleti lehetőségeiről. A lap összesítése szerint a november 8-i választások óta eltelt időszakban a nagy amerikai bankok vezetői összesen 100 millió dollár értékben adtak el saját cégük részvényeiből. Ekkora mértékű eladásra az elmúlt évtizedben nem volt példa ebben az periódusban.

A részvénypiacon Trump megválasztása óta tart az emelkedés, amelynek nyertesi a bankrészvények. A lazább szabályozási környezettel, az alacsonyabb adókkal és a növekedést serkentő gazdaságpolitikával kapcsolatos várakozásoknak köszönhetően a KBW Nasdaq Bank index 20 százalékkal értékelődött fel az elmúlt két hónapban.

Az egyszerű részvényeladások mellett további 350 millió dollár értékben adtak a bennfentes vezetők részvényeket, hogy meglévő részvényopciós programjukhoz pénzügyi fedezetet biztosítsanak, ez kétszer akkora összeg, mint a tavalyi év ezt megelőző 10 hónapjában.

Nem csak annak örülhetett számos bankár, hogy egyszerűen többet érnek részvényeik és opcióik, de voltak olyan esetek is, hogy máskülönben értéktelenül kifutó opciók váltak így értelmesen lehívhatóvá - írja a lap. A Goldman Sachsnál például mintegy félmilliárd dollár értékű vezetői részvényopciót vált hirtelen érdemessé lehívni, egy részét néhány nappal azelőtt, hogy azok értéktelenül kifutottak volna.

James Gorman, a Morgan Stanley vezérigazgatója már három nappal a választások után adott el részvényeket. Ilyet nem tett az elmúlt hat évben. Gorman 200 ezer Morgan Stanley részvényre szóló opciót hívott le, a részvényeket eladta, s a hónap során további 100 ezer részvényt adott el. Az ügyletekkel a részvények vételárát is figyelembe véve összesen 8,4 millió dollárt keresett a lap számításai szerint.

S ez csak a jéghegy csúcsa lehet, a cikk szerint ugyanis nem minden bank adta még le a vezető részvénytranzakciókról szóló jelentését, ráadásul további eladások is jöhetnek nemsokára. A tőzsdei cégek vezetőinél ugyanis részvény-értékesítési moratórium van a gyorsjelentést megelőző időszakban, s a nagy amerikai bankok beszámolói csak a múlt hét végén kezdtek el megjelenni. A bankok ráadásul csak a vezető tisztségviselők tranzakcióit közlik, azonban egy csomó más vezető alkalmazott is kap részvényalapú juttatásokat.

Az igazi probléma az, hogy a piac, a befektetők a bennfentes eladásokat gyakran figyelmeztető jelnek tekintik. Az az általános vélemény ugyanis, hogy a bennfentesek rendelkeznek a legjobb információkkal az adott cég kilátásait illetően, s sokszor ők tudják a legjobban megítélni a részvények árazásának helyességét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!