Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minden idők legjobb eredményét ért el 2017-ben az OTP. Ez alapvetően a vártnál jobb gazdasági környezetnek köszönhető - kommentálta a friss számokat Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója.

A tavalyi profit nagyobb részét (281 milliárdból 169 milliárdot) a magyarországi bank szállította. Itthon a csok könnyítése, a növekedési hitelprogram utolsó hulláma, valamint a fogyasztóbarát lakáshitelek iránti növekvő érdeklődés sokat nyomott a latba. Ma már minden második csokos hitelt az OTP folyósítja - mondta Csányi.

A várt felett nőttek a működési költségek, ez a gyorsan növekvő béreknek, az akvizíciós többletkiadásoknak, valamint a felgyorsított digitális fejlesztéseknek köszönhető.

A tervek szerint a bank a 2017-es eredménye után 61,3 milliárdos osztalékot fizet majd, az előző évi 53 milliárd forint után.

A várakozásaink szerint a jövőben is tovább csökkennek a marzsok, ez tavaly a magyar piacon 3,22 százalék volt  - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes. Idén pedig újabb 10-15 bázisponttal zsugorodás következhet. Ehhez Csányi annyit tett hozzá: nem zárja ki, hogy 2018 utolsó negyedévében megfordul a tendencia.

Az akvizíciók ellenére továbbra is 15,3 százalék az OTP tőkemegfelelési mutatója (CET-1) és folyamatosan erős a likviditása.

A következő évek erős növekedési időszakot jelentenek az OTP működés országaiban, ez a hitelvolumen további dinamikus bővülését hozhatja - fogalmazott Bencsik.

A bank vezetése szerint továbbra is kedvezően alakulhat a hitelportfóliók minősége, az összes kockázati költség azonban emelkedhet a növekvő hitelállományok, az IFRS 9 szabályok alkalmazása, valamint a várhatóan kevesebb céltartalék-visszaírás miatt.

Arra csak kis lehetőséget látok, hogy hazai versenytársat vásároljunk fel, de külföldi leányok megvétele szóba jöhet - fogalmazott a bank első embere.

Az akvizíció jelenleg prioritás, ezt tartjuk a legfontosabb értéknövelésnek. Új látja, hogy az OTP jelenleg kicsi a szlovák piacon, de jó lenne a román piacon is növekedni. Az utóbbi kapcsán Csányi elmondta: Romániában a Banca Romaneasca kapcsán jelenleg felügyeleti engedélyre vár az OTP - ennek megszerzésével kapcsolatban vannak félelmeim (jelenleg is kint tárgyal Wolf László, a OTP vezérigazgató-helyettese).

Hamarosan újabb két országban is terjeszkedhet az OTP - mondta el a Napi.hu kérdésére a bank vezére.

Fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!