Az amerikai részvénypiac árazása kétségtelenül magas, de ettől még mehet magasabbra is, ha cégek árbevétele a gazdaság fellendülésével párhuzamosan tovább növekszik - mondta  Jeffrey Gundlach, a DoubleLine Capital igazgatója a Financial Times tudósítása szerint. 105 milliárd dollárnyi vagyon befektetéséért felelős Gundlach szavára rendszerint figyelnek a befektetők, a Reuters tudósítása szerint a Wall Street-en a szakembert már "kötvénykirálynak" is becézik. Ezzel az elnevezéssel korábban Bill Grosst, a PIMCO korábbi vezetőjét illette a piac.

Szerinte meglehetősen aggasztó, hogy a részvények árfolyam/árbevétel alapon már olyan drágák, amelyre legutoljára a dotkom lufi idején volt példa. Ez alapján nem nagyon lehet várni, hogy azok innen már 5 százaléknál nagyobb mértékben emelkednének, hacsak az árbevételi adatok nem mutatnak további drasztikus emelkedést - tette hozzá.

Véleménye szerint a következő hónapok arról szólhatnak, hogy alaposan lehűlnek a reflációs várakozások, azaz az infláció emelkedése mellett történő gazdasági növekedést előrejelző elképzelések. Figyelmeztetett, hogy az infláció márciusban tetőzhet, s ezután visszaesik a Fed által célként kitűzött 2 százalékos szint alá. Nagy kérdés, hogy mit lép ekkor majd a Fed, amelytől még az idén további kamatemeléseket várnak

Ennek az lehet a következménye szerinte, hogy nem igazolódnak be azok a félelmek, amelyek további kötvénypiaci áreséseket várnak. Szerinte a 10 éves amerikai államkötvények hozama nem fog idén 3 százalék fölé emelkedni - jelenleg 2,3 körül jár a márciusiban tapasztalt 2,6 százalékos csúcsot követően.

Ő egyébként a fentiek miatt a nem amerikai részvényeket preferálja az amerikaiakkal szemben. Gundlach szerint azzal, hogy nem sikerült a Trump adminisztrációnak az első körben áterőltetnie az egészségügyi rendszer átalakítását azt vetíti előre, hogy nagyon nehéz lesz a remélt adócsökkentéseket megvalósítani.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!