A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 126,82 pontos, 0,33 százalékos csökkenéssel, 38 586,63 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 30,6 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

Pénteken kisebb profitrealizálás zajlott. A kereskedés az átlagot meghaladó forgalom mellett zajlott, ami azt jelzi, hogy van potenciál a részvényekben - mondta .Kiss Nicholas, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője az M1-en. A nyugat-európai piacokon az indexek a kezdeti nagyobb esésekből a nap végére jócskán lefaragtak.

Az OTP pénteken hozta nyilvánosságra a harmadik negyedéves eredményeit, amelyek az elemzői várakozásoknál kedvezőbbek voltak. A befektetők azonban már korábban beárazták a pozitív eredményt, így pénteken a profitrealizálás miatt esett az OTP árfolyama. Az OTP Bankcsoport 85,9 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el a harmadik negyedévben, 4 százalékkal kevesebbet az előző negyedévinél, és 8 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A konszolidált korrigált adózott eredmény a harmadik negyedévben 92,7 milliárd forint volt, az előző negyedévinél 2 százalékkal, az egy évvel korábbinál 17 százalékkal magasabb, ami új történelmi csúcsot jelent.

A Mol 26 forinttal, 0,85 százalékkal 3078 forintra erősödött, 4,5 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 150 forinttal, 1,33 százalékkal 11 100 forintra csökkent, forgalmuk 21,2 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama nem változott 403 forintot ért, forgalma 252,8 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 35 forinttal, 0,64 százalékkal 5400 forintra esett, a részvények forgalma 3,4 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3698,78 ponton zárt pénteken, ez 6,28 pontos, 0,17 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Gyenge zárás Európában

Gyenge kezdés után veszteséggel zártak pénteken a főbb európai tőzsdeindexek - írta az MTI.

Az európai kereskedési idő végén az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx600 páneurópai indexek 0,36 és 0,42 százalékkal álltak veszteségben, az EuroStoxx50 euróövezeti index pedig 0,20 százalékkal csökkent.

Frankfurtban alig változott a DAX index, a londoni FTSE-100 index 0,41 százalékkal gyengült a még nem hivatalos záróadatok alapján, Párizsban pedig 0,48 százalékkal végzett alacsonyabban a CAC-40 index. Madrid 0,38 százalék, Milánó 0,79 százalék veszteséggel fejezte be a pénteki kereskedést.

A nap legnagyobb vesztesei között voltak a nyersanyagipari és autóipari részvények. Az előbbi ágazat mutatója közel négy százalékkal, az autóiparé több mint két százalékkal gyengült. A befektetői hangulat romlása a világkereskedelmi aggályok fokozódására vezethető vissza.

A lassuló világgazdasági növekedési kilátásokat alátámasztó olajpiaci áresés is aggodalmat keltett a tőzsdei befektetők körében.

A Brent nyersolaj ára az európai kereskedési idő végén 0,72 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 70,14 dolláron, a WTI ára pedig 0,77 százalékkal 60,20 dollárra csökkent. A Brent ára április óta most pénteken első alkalommal csökkent 70 dollár alá és a 60 dollár alatti WTI ár is nyolchavi mélypontnak számít. Az olajár az októberben elért négyéves csúcshoz képest már húsz százalékkal csökkent.

Kedvező hírek is érték pénteken a tőzsdei kereskedést. Két éve nem mért ütemre gyorsult a brit gazdaság növekedése az idei harmadik negyedévben. A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett első becslése szerint a szeptemberrel zárult három hónapban a brit hazai össztermék (GDP) 0,6 százalékkal nőtt az előző negyedévvel összevetve. Ez volt a leggyorsabb növekedés a 2016 negyedik negyedévében mért 0,7 százalékos GDP-bővülés óta.

Az eurót 0,23 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1338 dolláron, az arany ára 1,20 százalékkal unciánként 1211,50 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!