Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eredmény meghaladta a felfelé módosított 2,4 milliárd dolláros célt. A tavalyi negyedik negyedéves "tiszta" EBITDA 194,1 milliárd forintot (686 millió dollár) tett ki, ami 16 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és meghaladta a 182,2 milliárd forintos piaci konszenzust.

2018 is kiváló eredményt hozott. Idén 2,3 milliárd dollár EBITDA-ra számít a társaság a külső környezetre vonatkozó középtávú várakozások alapján, amely konzervatívabb downstream (feldolgozás és kereskedelem) környezetet és 60 dolláros Brent olajárat feltételez. Ez megfelelő alapot ad ahhoz, hogy a stratégiai beruházások finanszírozását saját forrásból valósítsák meg - mondta Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató.

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült jelentés szerint a vállalatcsoport 331,3 milliárd forint (1,22 milliárd dollár) adózás előtti eredményt ért el 2018-ban az előző évi 365,6 milliárd forint (1,32 milliárd dollár) után.

Az értékesítés nettó árbevétele 5168,7 milliárd forint (19 milliárd dollár) volt tavaly, míg 2017-ben 4130,3 milliárd forint (15,1 milliárd dollár).

A kutatás-termelés EBITDA-ja adta a csoport eredményének legnagyobb részét, 1,26 milliárd dollár hozzájárulással. Ez 49 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest, a magasabb olaj- és gázárak, valamint az Északi-tengeren található Catcher mező magas árrésű termelése miatt.

A feldolgozás és kereskedelem üzletág tiszta EBITDA-ja 995 millió dollár volt 2018-ban. A mintegy 16 százalékos csökkenést a tájékoztatás szerint főként a csökkenő finomítói és a jelentősen alacsonyabb petrolkémiai árrések okozták. A jó belső teljesítmény és a nagyobb mennyiség csak részben ellensúlyozta a gyengülő árréseket.
A fogyasztói szolgáltatások szegmens továbbra is kétszámjegyű növekedést és új rekordot ért el. Az EBITDA 423 millió dollár volt 2018-ban, 18 százalékkal több az előző évinél, a nem üzemanyag termékek dinamikusan növekvő árrése, valamint a kedvező üzemanyag-piaci folyamatok miatt.

A gázszállítási üzletág EBITDA hozzájárulása 189 millió dollár volt, 15 százalékkal alacsonyabb az előző évinél a díjváltozások és az emelkedő energiaárak miatt. A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír csütörtöki záró ára 3306 forint volt, éves minimuma 2488 forint, éves maximuma 3348 forint - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!