Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Waberer's 5100 és 6300 forint közötti részvény-kibocsátása szorzószámos értékelés alapján alulárazott az európai versenytársakhoz képest, így a kockázatok mellett is vonzó lehetőséget kínál - vonja le a következtetést az Equilor elemzőinek anyaga a szállítmányozó cég most zajló részvényeladásával kapcsolatban. Az elemzés azért lehet érdekes a részvényvásárláson gondolkodóknak, mivel az átlagos befektető számára a több mint 400 oldalas, jórészt angol nyelvű kibocsátási tájékoztató alapján nehéz lehet eldönteni, jegyezzen-e a társaság részvényeiből.

Az elemzés összefoglalója szerint:

"A Waberer's további növekedését külső és belső tényezők egyaránt támogatják. A makrokép kedvező, hiszen az európai szállítmányozási ágazat várhatóan gyorsabb ütemben növekedhet, mint a teljes gazdaság,továbbá a közép-kelet-európai régió GDP-je a nyugat-európaihoz képest nagyobb mértékben bővülhet. A kereskedelmi szektorok közül az e-kereskedelem lehet a közúti fuvarozás egyik hajtómotorja, a várakozások alapján az elmúlt években látott pozitív trend fennmaradhat. A makrogazdasági tényezők mellett a Waberer's potenciális felvásárlása is elősegítheti a cég további növekedését. A lengyel Link akvizíciója jól illeszkedik a Waberer's üzleti és növekedési tervébe. A Waberer's menedzsmentje szerint a szinergiákkal 2020-ra körülbelül 7-9 százalékos éves EBITDA növekedést érhetnek el.

A cég pénzügyi eredményeinél a bevétel növekedése fenntartható, ugyanakkor az eredményesség javulása kulcskérdés. A lengyel vállalat felvásárlása akár meg is fordíthatja a marzsok csökkenését.

A Waberer's esetében a legfontosabb kockázatok az európai szabályozói környezet alakulása (Europe on the move), illetve a brexit kimenetele. Az uniós direktíva elsősorban a bérköltségeket, míg a hard brexit esetén életbe lépő határellenőrzés és a vámunió felbomlása a tranzakciós költségeket emelheti meg. A cég az említett kockázatokkal kapcsolatban egyelőre nem számol számottevő költségemelkedéssel, de ez a jövőben akár nagymértékben is változhat."

Az Equilor szakértői kitérnek arra is, hogy Waberer György kedd délután bejelentette, a Waberer's márkanév és cégnév használatának jogát az erről rendelkező szerződés lejártakor, azaz 2018 nyarán felmondja. Ők úgy vélik, ennek nem lesz közvetlen hatással a mostani kibocsátásra, tekintve, hogy az esemény csak 12 hónap múlva következik be, és ez idő alatt születhet részmegoldás az ügyben.

Pontosított a Waberer's

A cikk megjelenése után a cég a névhasználati szerződés ügyében közölte:

"Bár Wáberer úr valóban jogosult 2018. március 31. napjától kezdődően, hogy felszólítsa a társaságot arra, hogy a továbbiakban kereskedelmi neveként és védjegyeként a Waberer nevet ne használja, azonban a közte és a zrt. között kötött névhasználat tárgyában kötött szerződés 3 éves türelmi időt biztosít, tehát a társaság a Waberer nevet legalább 2021. március végéig használhatja, mivel a névhasználati szerződés felmondásának legkorábbi időpontja 2018. március 31. napja. Továbbá, a névhasználatról szóló szerződés csupán a Waberer's név használatának szűk körét érinti, tehát, többek között, a napocskás logónak, a meghatározott színek használatának és az Optimum Solution szlogen használatának a jogosultja teljes egészében a társaság, ezek használata nem része a névhasználatról szóló szerződésnek. Ezt az információt a tájékoztató 244. oldalán (Szellemi tulajdonjogok) vagy a 269. oldalán (Waberer névhasználati szerződés) találhatják meg."

A brókercég szakértői EV/EBITDA, P/BV és ROE alapon hasonlították össze a kibocsátandó részvények értékeltségét nyolc a szektorban tevékenykedő és tőzsdén jegyzett társaság részvényeinek árazásával. (EV/EBITDA - EV a cégérték, amelyet a piaci kapitalizáció és a hitelek összegéből levonva a cég készpénzét és befektetéseit kapunk meg, EBITDa az amortizáció és kamatfizetések előtti üzemi eredmény, azaz kvázi a készpénztermelő képesség; P/BV - piaci kapitalizáció és könyv szerinti érték hányadosa; ROE - tőkearányos megtérülés).

Ebből az jött ki, hogy az EV/EBITDA alapján az iparági hányados 11,71-en áll, ehhez képest a Waberer's kibocsátásának árazásából adódó 6,9-es érték kifejezetten alacsonynak tekinthető. A Waberer's 2,9-es P/B hányadosa szintén jelentős diszkontot jelent a 3,81-es iparági átlaghoz képest.

Ugyanakkor a Napi.hu számításai szerint a Waberer's International eredményszerkezete egyvalamiben jelentősen eltér az Equilor által felkutatott nyolc iparági szereplőétől. Ez pedig az, hogy szokatlanul magas az EBITDA és az EBIT (tehát a működési eredmény) közötti eltérés. Míg az iparágban az EBITDA átlagosan az üzemi eredmény 1,55-szörösét teszi ki, addig a Waberer's esetében ez a szorzó négyszeres. Ezt valószínűleg a Waberer's iparági átlagnál jóval magasabb amortizációs tételei tehetik ki. Ebből az is következik, hogy ha az üzemi eredményt viszonyítjuk a versenytársakéhoz, már nem adódik ennyire vonzó árazás.

A kibocsátási ársáv alsó szélével és az Equilor által alkalmazott EV-t vagy a versenytársak részvényárfolyamaiból számolt piaci kapitalizációval számolva a Waberer's árazása inkább belesimul az iparági átlagba, sőt, annál jóval magasabb is. A piaci kapitalizáció/EBIT mutató számításaink szerint így 17,4, az iparági átlag 19,6. Az EV/EBIT mutató pedig kifejezetten magas, míg az átlag 18,7, addig a mi számításaink szerint a Waberer's esetében 27,8-as érték adódik (a nyolc másik cég a számításokban a Bollore, a DSV, a Panalpina, a Kühne&Nagel, az ID Logistic, az XP Logistics Inc., a Stef SA és a Logwin AG). Ez alapján már nem mondható el, hogy a többi szereplőhöz képest alacsony áron kínálnák a Waberer's részvényeket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!