Alig került pont a 2008-as jelzálogválsággal kapcsolatos amerikai eljárásokra, máris újabb ügyben fizethet jelentős összeget a Deutsche Bank az amerikai és a brit hatóságoknak.

A ma reggeli hírek szerint összesen 629 millió dollárra bírságolták a pénzmosás elleni szabályok nem megfelelő alkalmazásáért a német pénzintézetet. A brit Financial Markets Authority 163 millió fontra, a New York-i Department of Financial Services pedig 429 millió dollárra büntette a bankot.

A hatóságok szerint a bank 2012 és 2014 között vagyonos orosz ügyfeleknek összesen 10 milliárd dollárnyi vagyont segített nem legálisan kijuttatni Oroszországból. Ebben az időszakban a bank ciprusi, észt, lett és brit érdekeltségének felhasználásával úgynevezett "tükör üzletek" segítségével mintegy 6 milliárd dollárt, egyéb, egyszerűbb üzletek segítségével 4 milliárd dollárt segített orosz ügyfeleinek kijuttatni az országból. Ez effajta üzletek lényege, hogy a bank ügyfele Oroszországban értékpapírokat vásárol rubelért, s ezzel párhuzamosan például Londonban azonnal eladja azokat fontért vagy dollárért.

A bank részvényei a szektor jó teljesítményével párhuzamosan emelkedtek a bírságról szóló információk megjelenése után, s általában is jól teljesítenek, amióta két hete kiderült, összesen 7,2 milliárd dollárnyi büntetéssel le tudja zárni a válságot megelőzően eladott jelzálogfedezetű papírokkal kapcsolatban folyó eljárásokat az Egyesült Államokban. A Bloomberg ugyanakkor emlékeztet, vannak még folyó ügyei a Deutsche Banknak, amelyekkel kapcsolatban bírságra számíthat, ilyen például a kamatlábak és az aranyárfolyam esetleges manipulálásának ügye.

A bank adminisztratív ügyekért felelős igazgatója a munkatársaknak írt emlékeztetőjében úgy fogalmazott, hogy folyamatosan együttműködnek a hatóságokkal az említett ügyekben. Szerinte nagy lépést tettek afelé, hogy a rendezetlen jogi ügyeiket megoldják, azonban ehhez még időre lesz szükség, s lépésről lépésre haladnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!