A kvantitatív lazítási programok, a Japánban esedékes helikopterpénz ellenére is jövőre recesszióba süllyedhet az Egyesült Államok gazdasága, s ez magával rántja majd Európát, a feltörekvő országokat és Japánt is - véli Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a kapitalizmus véglegesen kudarcot vallott volna - reagált egy számára feltett kérdésre a szakértő - sokkal inkább azt, hogy az intervencionizmus, az államilag tervezett gazdaságirányítás került válságba.

Az erre adott válaszok azonban rosszak lesznek, s várhatóan a világ nagy gazdaságai követni fogják majd a Japán példát, s talán a helikopterpénz bevezetésével próbálnak majd úrrá lenni a helyzeten, ez azonban a rossz út.

Az emelkedő amerikai kamatok, a recesszió és a biztonságos menedék keresésének várható megindulása nyomán a jó befektetés ezért a dollár vásárlása lehet, az amerikai deviza egy ilyen helyzetben ugyanis erősödésre van ítélve - véli a szakember.

A QE mellékhatásai kódolva voltak

Jakobsen emlékeztet arra, a kapitalizmus nem más, mint a pénz és a javak piac által vezérelt automatikus elosztása. Jelenleg azonban ennek pont az ellenkezőjének lehetünk szemtanúi világszerte: a politikusok majdnem teljesen reményvesztetten próbálnak elbújni a valódi problémák elől, amelyet a túl sok adósság és a túlzott állami beavatkozás jelentenek.

A szociális egyenlőtlenségek folyamatosan nőnek a világban, azonban ez nem a kapitalizmus, sokkal inkább a jegybankok által alkalmazott kvantitatív lazítási politikák (QE)következménye. Az egész QE előfeltevése az volt, hogy annak lesznek majd leszivárgó hatásai - emlékeztet a Saxo Bank szakértője.

Más szavakkal élve, a gazdagokat még gazdagabbá teszi és ezen keresztül élénkíti a gazdaságot. Ez persze természetesen nem működhetett, mivel a gazdaságot túlirányítottá tette, s túlzott mértékűvé vált az állami intervenció szerepe a piacon.

Japán mutatja az utat

Jakobsen szerint érdekes, hogy mennyire előrelátható volt a jövő. Feltevése szerint a gazdaságpolitikai eszközök tekintetében Japán tekinthető úttörőnek, s ami ott történik, azt a világ többi része előbb utóbb követni fogja. Márpedig Japán néhány hete gyakorlatilag elismerte, hogy a QE nem tudja megmenteni a gazdaságot. Ennek elismerése fontos lépés volt, de ami ezután jön, az még érdekesebb.

A Bank of Japan elhatározta, hogy a 10 éves japán államkötvények hozama nulla százalék lesz, mindig. Ez nem más, mint az úgynevezett helikopterpénz, azaz a fiskális élénkítés jegybanki fedezetének előkészítése - véli a közgazdász. Bár az alkalmazott módszer indirekt, de érdemes belegondolni abba, hogy mit eredményez ez a politikusok hozzáállásában. A Bank of Japan tulajdonképpen azt mondta a törvényhozóknak Tokióban: akármeddig növelhetitek az államháztartás hiányát, annak nem lesznek extra költségei! Az egyre nagyobb és nagyobb hiány nem lesz hatással a piaci kamatokra, azaz még több intervenció jöhet.

S ha jövőre az Egyesült Államok és a világ többi része valóban recesszióba süllyed, akkor jó eséllyel követik majd a Japán példát.

Nem ez lenne a gyógymód

Az igazi gyógyszer a lassú növekedésre és a növekvő egyenlőtlenségekre természetesen ugyanaz lenne, mait már évek óta mondok - véli Jakobsen. Ez pedig a felhatalmazás arra, hogy a jelenleginél jóval többet fektessenek be világszerte az oktatásba, infrastruktúrába és a termelékenység növelésébe és a gazdaságok sokkal inkább piac által vezérelté váljanak.

A változás persze érik, hiszen a világ lassul, akár a növekedést, akár az inflációt, akár a kereskedelmet nézzük. Azonban ez a változás nem azért fog eljönni, mert a kapitalizmus kudarcot vallott, hanem azért, mert a gazdaságtervezés, a túlzott állami beavatkozás képtelen arra, hogy a jövőbeni növekedés feltételeit megteremtse.

A következő időszakban azonban egyelőre még a helikopterpénz világszerte történő alkalmazása felé haladnak a folyamatok. Ebben a környezetben, amikor viszont az amerikai kamatok várhatóan visszatesztelik hosszabb távú csökkenő trendcsatornájuk tetejét, miközben a világ többi részén a nulla kamat politika és a QE van még napirenden, a jó választást a dollár jelentheti, amely 2017 elején várhatóan erősödni fog.

A cikk megjelenését a Saxo Bank támogatta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!