A Fed legutóbbi, november eleji kamatdöntő ülésén nem változtatott a június óta érvényes 1,25 százalékos kamatszinten, de jelezte, hogy az év végéig kamatot emelhet, mert a gazdaság élénkül, ellenálló volt a romboló hurrikánokkal szemben - írja az MTI. A Fed idén eddig két alkalommal emelt kamatot, először januárban, majd júniusban.

Szakértők várakozása szerint a Fed 25 bázisponttal emeli az alapkamatot szerdán. A kamatemelési várakozást erősíti, hogy fokozatosan erősödik az amerikai gazdaság, a munkanélküliek száma egyre fogyóban, míg a 12 havi infláció a Fed szerint középtávon az általa célnak tekintett 2 százalék körül stabilizálódik, míg jelenleg még alatta van. (Halmozódó kockázatokra figyelmeztetnek Londonból.)

Az amerikai hazai össztermék (GDP) a harmadik negyedévben három éve legnagyobb ütemben 3,3 százalékkal nőtt. A második negyedévben a gazdaság 3,1 százalékkal, az első negyedévben 1,2 százalékkal bővült.

A Fed kedden kezdődő kétnapos ülése utáni közleményében utalások lehetnek a monetáris szigorítás jövő évi ütemére nézve.

Az AP által idézett szakértők 41 százaléka három kamatemelést vár jövőre, 38 százaléka két, 17 százaléka négy kamatemeléssel számol 2018-ban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!