Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Craig Johnson, az egyik nagy amerikai befektetési bank vezető technikai elemzője szerint ideje felkészülni egy akár komolyabb korrekcióra is a részvénypiacokon - írja a Marketwatch. Ebben az S&P 500-as index értéke akár 20 százalékkal is eshet, ez azonban még mindig nem jelentené a tartós bikapiac végét a tőzsdéken. Johnos szavaira a meglehetősen jó "track recordja" miatt érdemes figyelni.

Amikor az S&P 500-as index 2012 augusztusában 1400 pont körül járt, például azt állította, az amerikai részvénypiacon új, hosszútávú bikapiac köszöntött be, amely során a mutató értéke elérheti a 2000 pontot is. Akkor ez meglehetősen hiperoptimista jóslatnak számított. A mostanra optimistává vált elemzők többsége akkor jóval óvatosabb volt, s arra hivatkoztak, hogy a piacokat komolyan veszélyezteti az amerikai államadósság nagysága és az áremelkedés egy múló jelenség, amelyet a Fed által alkalmazott ultra laza monetáris politika okoz.

Az S&P 500-as index értéke azóta duplázódott, s eközben Johnson végig kitartott optimista jóslata mellett. Legutóbb azt jelezte, hogy a mutató értéke 2018 év végéig elérheti a 2850 pontot is. Az utóbbi kereskedési napokban a 2750 pontos értéket közelítette meg az index.

Veszélyzóna

A hét közepén azonban Johnson felhívta ügyfelei figyelmet arra az emelkedésre, amely a 10 éves amerikai államkötvények hozamában történt az elmúlt napokban. Ebben azt írta, hogy az ajánlott modellportfóliókban megemeli a készpénz arányát, mivel a 10 éves hozamok beléptek a veszélyzónába, ami a 2,6-2,7 százalékos hozamszint között húzódik.

Amiatt aggódik ugyanis, hogy az a 31 éve tartó lefelé tartó trend, amely az amerikai államkötvény-hozamokat jellemezte megfordul, s ennek hullámai tovagyűrűznek a részvénypiacokra is. Emiatt úgy véli, a tartós felfelé menet a tőzsdéken rövid, illetve középtávon egy komoly, ámde még egészséges korrekció következik be.

A Marketwatch kérdésére a szakértő azt válaszolta, hogy ennek mértéke elérheti a 20 százalékot is és úgy látja, most kezdtek el kialakulni ennek feltételei. Johnson magyarázata szerint az S&P 500-as indexnek 3-4 százalékot kéne esnie, hogy elérje az 50 napos mozgóátlagát, és jó 10 százalékot, hogy a 200 naposhoz érkezzen. E két mozgóátlagot a technikai elemzők sokszor úgy tekintik, mint a piac rövid, illetve középtávú támaszát.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha csak a 2015-ös csúcsokig korrigálna vissza az index értéke, már az is egy közel 20 százalékos visszaesést jelentene, s 2200 pont közelébe vinné le az index értékét, egy fájdalmas, 500 pontot elérő eséssel.

Az S&P 500-as index fontos mozgóátlagai
Kép: www.markers.hu

Erre már mások is felfigyeltek

A 10 éves kötvényhozamokban történt megugrás már több elismert piaci szakértő figyelmét is felkeltette, a kötvénykirálynak becézett Bill Gross a hét közepén vélte úgy, hogy az a kötvényeknél a medvepiac beköszöntének a jele.

Grossnak igaza van - mondta Johnson, aki szerint ráadásul a kötvényhozamokra húzott hosszútávú, 1981 óta érvényben lévő trendvonal is egybeesik a 2,6-2,7 százalékos szinttel. Egy kitörés e szint fölé a 36 éve érvényben lévő trend végét is jelentené, amelyet az egyre csökkenő kamatok fémjeleztek.

Johnson úgy gondolja, hogy a részvénypiacok jelenleg euforikus fázisban vannak, de még nem rugaszkodtak el teljesen a valóságtól. A korrekció után újra felfelé menet következhet, akár a mostaninál is magasabb csúcsok irányába. Ennek ellenére a kötvényhozamokban beállt változást szerinte figyelembe kell venni, s ezért javasolta a részvények súlyának 95-ról 85 százalékra csökkentését. Ez persze nem tűnik annyira jelentős lépésnek, de mint mondta, 2008 óta nem volt ilyen magasan a készpénz javasolt aránya a portfóliókban.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!