A múlt héten az alapok tőkeáramlását követő EPFR adatai szerint összesen nettó 451 millió dollárnyi friss pénz érkezett az orosz részvényekbe fektető alapokba. Ez 2011 negyedik negyedéve óta nem látott  lelkesedést mutat az orosz részvénypiac irányába. Az orosz kötvényekbe fektető tőzsdén jegyzett és hagyományos alapokba tavaly február óta nem látott összeg érkezett - írja a Financial Times.

Az olaj árfolyama október óta masszívan emelkedik az OPEC vezetőinek kitermeléscsökkentésről szóló megállapodása nyomán, ez az egyik legfontosabb tényező az orosz eszközök iránti lelkesedésben - írja lap. A legnagyobb Oroszországba fektető alapok közül nem egy van, amelynek vagyona több, mint 30 százalékkal emelkedett azóta, hogy megszületett az OPEC megállapodás.

A VanEck Vectors Russia tőzsdén jegyzett alap (ETF) tőkéje például november vége óta 33 százalékkal, 2,5 milliárd dollárra hízott, az Ishares MSCI Russia tőzsdén jegyzett alapé 16 százalékkal, 438 millió dollárra. Az orosz eszközök árazása különösen attraktív volt és az, hogy az olajár magához tért, nem csak az orosz részvénypiacot támogatja, de az orosz politikát is. Amikor az olajár esett, akkor a befektetők nem csak a részvénypiac, de a politikai stabilitás miatt is aggódtak - mondta a lapnak Vinay Pande, a UBS Wealth Management szakértője a lapnak.

Bár a fenti összegek eltörpülnek azok mellett, amelyek rendszeresen be- és kiáramlanak például az amerikai részvényekbe fektető alapokba, azonban az orosz részvények és kötvények iránt hirtelen megugró kereslet jól mutatja, milyen gyorsan tud változni a befektetői hangulat.

Az elemzők szerint az elsődleges hajtóerő ugyan az egyre magasabbra kapaszkodó olajárfolyam volt, azonban nem szabad lebecsülni a világpolitikában bekövetkezett változások hatásait sem. A befektetők most úgy gondolják, hogy Donald Trump elnöksége enyhülést hozhat az amerikai-orosz kapcsolatokban is. Ezt csak erősítette Rex Tillerson, az ExxonMobil vezérigazgatójának jelölése a külügyminiszteri posztra. Közismert,  hogy Tillerson volt az, aki 2011-ben stratégiai megállapodást kötött az orosz állami Rosznyefttyel a Kara-tenger sarkvidéki olajmezőinek és a Fekete-tengeren lévő mezők kitermelésére.

A vezető orosz részvényindex, a Micex idén 27 százalékkal emelkedett. Azonban ha figyelembe vesszük a rubel erősödését is, dollárban mérve teljesítménye már meghaladja az 50 százalékot. Az orosz részvényalapok egyébként lökést adtak a teljes feltörekvő piaci alappiacnak, a nyersanyag árakra érzékeny konstrukciókba összesen 829 millió dollár érkezett az elmúlt héten.

Persze vannak ellentétes irányba ható folyamatok is. A feltörekvő piaci kötvényalapokból már hatodik hete zsinórban távozik a pénz, elsősorban a Fed most szerdán bejelentett kamatemelésére való felkészülés miatt. Ez ugyanis egyrészt kevésbé teszi vonzóvá ezen kötvények hozamát, másrészt a befektetők aggódnak amiatt, hogy az emelkedő amerikai kamatok és az erősödő dollár megnehezíti ezen országok finanszírozási helyzetét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!