A Napi Gazdaság cikke

Mintegy 40 százalékkal zuhanhat a Magyar Telekom első negyedéves eredménye az elemzők várakozásai szerint, elsősorban a távközlési cégekre kivetett különadó hatásaként. A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők előrejelzéseinek átlaga szerint ugyanakkor az árbevétel is csökkenhet, mintegy 5 milliárd forinttal a 2010. első negyedévihez képest, 142,4 milliárd forintra. Az árbevétel csökkenéséért a szakértők szerint több tényező együttesen felelős. A mobilüzletágat a végződtetési díjak csökkenése viselheti meg, míg a hagyományos vezetékes szolgáltatásokból származó bevételek a hosszú évek óta tartó trendnek megfelelően a verseny, illetve a privát és a kormányzati szektor költéseinek csökkenése miatt lehet kevesebb.

A kisebb bevételhez ugyanakkor stagnáló, mintegy 58 milliárd forintnyi EBITDA társulhatna. Azonban a szakemberek által negyedéves szinten 6,2-6,4 milliárd forintosra becsült különadó, az elbocsátásokkal kapcsolatos, valamint a leányvállalatnál folyó vizsgálatok költségei jelentősen csökkentik az EBITDA-t, amely így a várakozások szerint mindössze 50,48 milliárd forint lesz. Ez 12 százalékos csökkenést jelentene 2010 első három hónapjához képest. A nettó nyereség 16,4 milliárdról 11,2 milliárd forintra zsugorodhat.

Az elemzők megosztottak a tekintetben, hogy meddig kell számolni modelljeikben a különadó hatásaival. Míg a Concorde szakértői valószínűnek tartják az adónem 2013-as eltörlését, addig az Erste elemzői erre jelenleg nem számítanak. Tény, hogy az adó esetleges eltörlése valószínűleg azonnal hatalmas emelkedést generálna a részvények árfolyamában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!