A Napi Gazdaság konszenzusa szerint 101 milliárd forintos nettó eredményt, és 112,6 milliárd forintos üzemi eredményt kellett volna hoznia a cégcsoportnak. Ez utóbbi is kicsit elmaradt a konszenzusos értéktől, miután 109,1 milliárd forintot tett ki.
Az elemzők elsősorban a kitermelési üzletágnál vártak volna magasabb eredményt, itt ugyanis 92,8 milliárd forintot vártak volna az elemzők, ezzel szemben 87,5 milliárd forintot ért el a Mol. Ez ugyanakkor így is 62 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ez a magas olajár mellett annak volt köszönhető, hogy sikerült növelni a kitermelést, a Szíriai helyzet ellenére is.


A finomítás és kereskedelem üzletág ugyanakkor a vártnál kicsit magasabb 32,1 milliárd forintot hozott az első három hónapban. A külső iparági környezet vegyes képet mutatott 2011. első negyedévében ebben az üzletágban. Az átlagos finomítói árrés az előző évhez képest 10 százalékkal csökkent. A Mol szerencséjére azonban a számára fontosabb dízel árrés jelentősen javult, míg a motorbenziné és vegyipari benziné csökkent. Ráadásul a Brent-Ural különbözet tovább tágult az elmúlt hónapokban, elsősorban a kieső líbiai édes típusú kőolaj hatására, és átlagosan 2,8 dolláros hordonkénti szintet ért el, ami közel kétszeres emelkedés az előző negyedévi, és a tavalyi év első negyedévéhez képest is. A finomítói árrések viszont jóval a historikus átlag alatt maradtak 2011. első negyedévében.


Jó hír viszont, hogy a kőolaj- és petrolkémiai termék értékesítése emelkedett a bázishoz képest az első negyedévben 5 százalékkal. A magyarországi értékesítés az átlag felett 7 százalékkal emelkedett, míg a második legjelentősebb piacon Szlovákiában 2 százalékkal a tavalyi szint alatt maradt. A dízel értékesítés mindkét országban jelentős mértékben nőtt, az erősödő ipari és mezőgazdasági fogyasztásnak köszönhetően. Ezen túlmenően a magyarországi keresletre a kereskedelmi gázolajra vonatkozó jövedéki adó-visszatérítés bevezetése is kedvezően hatott.


A gázüzletágon és a vegyiparban elért eredmény is picit a várakozások alatt maradt az év első három hónapjában.. A gázüzletág profitja 28 százalékkal 12,8 milliárd forintra csökkent, ami elsősorban még mindig a 2010. július 1-i tarifabefagyasztás negatív következménye. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a gyorsjelentésben sikeresnek ítélte meg az első három havi számokat. E mellett azt is leszögezte, hogy a korábban lefektetett stratégiát folytatják két fő üzletáguk fejlesztésére koncentrálva. A kitermelésben a cél a megnövekedett termelés szinten tartása, hosszú távon pedig egy kutatás által vezérelt növekedés folytatása. A finomításban pedig régiós vezető pozíciójának a megerősítésére törekszik a Mol.

Mindenesetre az első negyedévben az egy részvényre jutó eredmény 1076 forint lett szemben az egy évvel korábbi 225 forinttal. Ez azonban vélhetően már beépült az árakba, így különösebb árfolyamhatás nem várható. Az azonban a Mol-gyorsjelentéséből is egyértelműen látszik, hogy a kitermelés hozza jelenleg az eredmény kétharmadát, így továbbra is számítani kell arra, hogy az olaj árának változása nagyon fontos lesz az árfolyam szempontjából.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!