Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Belorussziában azután vált súlyossá a helyzet, hogy Moszkva megtagadta a fehéroroszok által kért egymilliárd dolláros segélyt. Ezek után az ország eltörölte a belorusz rubel lebegtetési sávját és a helyi deviza azonnal 30 százalékkal értékelődött le a főbb devizákkal szemben. Egyes nyilatkozatok szerint veszélybe kerülhet az ország bankrendszerének stabilitása is.

A volt szovjet országgal több tőzsdei társaság is kereskedelmi kapcsolatban áll, a Richter és az Egis, valamint a Rába is szállít oda termékeket. A gyógyszercégek az 1998-as orosz válság illetve a 2008-2009-es pénzügyi válság során meglehetős rutinra tettek szert a FÁK-országokban a fizetési nehézségek kezelésében.

Feltehetően ha lesz is, nem lehet jelentős a Richterre gyakorolt hatása az ottani eseményeknek - mondta el Beke Zsuzsa a Richter kommunikációs igazgatója a NAPI Gazdaság kérdésére. A Richter az első negyedévben Grúziában, Kirgizisztánban és Belorussziában összesen 14,8 millió euró forgalmat bonyolított le. Még keveset tudunk arról, hogy a belorusz devizaválság hogyan érinti oda irányuló szállításainkat, de a gyógyszereket általában válság idején is kifizetik - fogalmazott Beke.

Hasonló véleményen van Poroszlai Csaba az Egis pénzügyi igazgatója. A társaságnál most kezdték vizsgálni a lehetséges hatásokat, ám a gyógyszerpiacot sokszor - mivel életfontosságú szerekről van szó - elkülönítetten kezelik, így a fizetési fegyelem jobb, mint más termékek esetén. Az Egis egyébként dollárban számol el a belorusz piacon, vagyis a helyi deviza leértékelődése nehéz helyzetbe hozhatja nagykereskedő partnereiket. A társaság éves forgalma itt több, mint hatmillió euró (1,6 milliárd forint), vagyis nem nevezhető elhanyagolhatónak, de nem is rengetné meg az Egist, ha fennakadások lennének a szállításokban.

A Rába a belorusz Belkomunmas vállalatnak szállít trolibusz futóműveket évi hárommillió euró értékben, a győri társaság azonban a lehető legszorosabb fizetési határidőkkel szállít: lényegében az előre fizetés a megszokott gyakorlat - tudtuk meg a magyar társaság illetékesétől. A Rábának nem okozna gondot az sem, ha nem euróban, vagy dollárban, hanem orosz rubelben fizetik ki a járműalkatrészeket. Mivel hasonló trolifutóművek szállításáról az orosz TrolZa vállalattal is van szerződése, átmeneti fizetési nehézségek esetén vélhetően át tudja irányítani szállításait az orosz partnerhez, így a termelés folyamatossága nem kerül veszélybe.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!