Nem tudta tartósan elrontani a befektetői hangulatot a hét végi olasz, alkotmányreformról tartott népszavazás eredménye. A reformok bukása és Matteo Renzi várható lemondása miatt ugyan a reggeli órákban az euró árfolyam nagyot csökkent a dollárral szemben, azonban a fél százalékot meghaladó hajnali mínuszok több mint felét ledolgozta délelőtt a közös európai deviza. Azt, hogy mennyire nem tart a piac egy olasz fertőzéstől jól mutatja, hogy nem volt megfigyelhető a menedékdevizának tekintett svájci frank erősödése, s a szintén menedéknek tartott arany árfolyama esett dollárban számolva.

Másfél órával a fontosabb európai tőzsdék nyitása után az összes nagyobb részvényindex, még a milánói MIB-30-as is pénteki záróértéke felett tartózkodott. Az olasz piac 0,3 százalékos emelkedése mellett a német DAX 1,5, a francia CAC-40 1,2 százalékos pluszt mutatott.

Az olasz piacon egyedül az Unicredit részvényei mutatnak nagyobb, 2,3 százalékos veszteséget, a többi bankrészvény e mellett meglehetősen vegyesen szerepel, csökkenő és emelkedő árfolyamú papírokat egyaránt találni.

A pozitív piaci reakciókat az első kommentárok alapvetően két dolognak tényezőnek tudják be. Az egyik az, hogy a befektetők már jó előre tartottak a reformok bukásától a népszavazáson, így az nem érte váratlanul őket, s akinek kellett, az már megnyitotta erre az esetre megfelelő fedezeti pozícióit. Másrészt - amint arra a Saxo Bank szakértői korábban felhívták a figyelmet - a befektetők úgy gondolják, hogy az ECB most már megfelelő eszköztárral rendelkezik ahhoz, hogy egy esetleges olasz pénzügyi válság esetén közbelépjen, s meggátolja a fertőzést. Ebben a kontextusban egy kedvezőtlen népszavazási kimenetel még jót is jelenthet, hiszen az további lazításra ösztönözheti az európai jegybankot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!