Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A várt 5 milliárd forintos veszteség helyett 5,8 milliárd forintos konszolidált adózás utáni eredményt ért el az OTP-csoport az idei első negyedévben - derül ki a bank ma hajnalban közzétett gyorsjelentéséből. Ez alig több, mint fele az egy évvel korábbi 11,2 milliárd forintnak. A konszolidált adózás utáni eredmény a korrekciós tételek hatása nélkül 35,3 milliárd forint lett, ami szintén meghaladja a várakozásokban szereplő 28,7 milliárd forintot, s hasonló mértékben, mintegy 5,4 milliárd forinttal marad el az egy évvel korábbitól.

A korrekciós tételek hatalmas összegét - akárcsak az előző évben - az indokolja, hogy a bank a magyarországi csoporttagok által fizetendő teljes 2014-as bankadót az első negyedév terhére elszámolta. Az elemzők számoltak a negyedéves előrejelzéseikben átlagosan mintegy 4,3 milliárd forintnyi goodgwill leírással is, ez azonban a jelentésben nem szerepel.

Lesz még veszteség Ukrajnában

A bank vezetése részletesen kitér az ukrán és az orosz helyzet elemzésére is. E szerint a menedzsment azzal a feltételezéssel élt, hogy a jelenlegi ukrán-orosz konfliktus viszonylag rövid távon rendeződik, és Ukrajna konszolidációs pályára lép, ami középtávon mind az  ukrán leánybank működési környezetére, mind pedig jövedelmezőségére egyértelműen pozitív hatást gyakorol. A feltételezés fontos sarokköve a májusi elnökválasztás sikeres lebonyolítása, egy széles társadalmi támogatottsággal bíró kormány megalakítása és az IMF-fel, az Európai Unióval, illetve más nemzetközi szervezetekkel kötendő pénzügyi megállapodás, mely konkrét intézményi reformok megvalósítását irányozza elő - áll a jelentésben. Ugyanakkor az aktuális események fényében ennek a szcenáriónak a valószínűsége egyre csökken.

Az OTP főbb számai


Az ukrán leánybank éves vesztesége 10-20 milliárd forint körül alakulhat, az első negyedévben 7,5 milliárd forint volt. Az orosz leány esetében az első háromhavi 4,7 milliárd forint után megvan az esélye annak, hogy egész évben veszteséges lesz a makrogazdasági helyzet romlása miatt, annak ellenére, hogy a bank vezetése már a hitelportfólió javulásának jeleit tapasztalta.

Nagy a negyedéves javulás

A csoport egésze által elért 35,3 milliárd forintos korrekciós tételek nélküli eredmény annak ellenére, hogy elmarad az egy évvel korábbitól, hatalmas javulást jelent a tavalyi negyedik negyedév alig több, mint 10,6 milliárd forintjához képest. A javuló eredmény elsősorban a csökkenő kockázati költségeknek volt köszönhető, emellett a működési eredmény is 2 százalékkal bővült.

Bár az orosz és ukrán bankok az orosz és ukrán bankok negatív eredménye miatt csökkent a külföldi eredmény-hozzájárulás, a kelet-közép-európai bankok negyedéves teljesítménye kiváló - áll a jelentésben. Tovább javult a DSK bank eredménye (11,3 milliárd forint), emellett valamennyi kisebb leánybank nyereséges negyedévet produkált. Külön kiemelendő a román (1 milliárd forint) és a szerb leánybank (136 millió forint), előbbinél 2011 második negyedéve óta ez a legnagyobb nyereség, utóbbi 2009  első negyedéves óta nem ért el nyereséget negyedéves szinten.

Stagnáló bevételek

Az egyedi tételeket nem tartalmazó összes bevétel éves szinten egy százalékkal csökkent. Ezen belül a nettó kamatbevételek két százalékkal csökkentek Az előző évekhez hasonlóan a magyarországi árfolyamgát teljes várható 2014-es negatív hatásaként 2,8 milliárd forint került elszámolásra ezen a soron. A díj- és jutalékbevételek éves szinten 17 százalékkal bővültek. Az összes bevétel visszaesését a nem kamatjellegű bevételek kisebb volumene, éves szinten 49 százalékos visszaesése,ami a gyengébb deviza árfolyam - és értékpapír eredményhez köthető. A működési költségek 2 százalékkal nőttek tavalyhoz képest.

Csökkenő hitelállomány

A konszolidált bevételi marzs gyakorlatilag változatlan marad, míg a 6,42 százalékos nettó kamatmarzs 10 bázispontos romlást mutat. Az árfolyamszűrt konszolidált hitelállomány éves és negyedéves szinten is 2 százalékkal csökkent.

Az OTP részvények árfolyama
Kép: Napi.hu


Az elmúlt negyedévben csak a fogyasztási hitelállomány bővült, egy százalékkal, e szegmensben érdemi növekedés az ukrán, szlovák, román, szerb és montenegrói leánybankoknál következett be. Kedvező, hogy az elmúlt negyedévben mind az OTP Core-nál,mind pedig a DSK banknál nőttek az állományok, ugyanakkor az ukrán és orosz leánybankoknál számottevő volt a betétkiáramlás (8 és 10 százalékos) - írja a jelentés.

A nettó hitel/(betét+lakossági kötvény) mutató 87,6 százalékra csökkent. A Csoport likviditási pozíciói változatlanul stabilak, a likvid tartalékok nagysága az időszak végén az OTP Core-nál közel 6 milliárd eurónak megfelelő összeg volt - írja a jelentés.

Egy projekthitel kavart be

A 90 napon túl késedelmes hitelállomány növekedését (69,4 milliárd forint árfolyamszűrten), a DPD90+ rátát (21,2 százalék), illetve a fedezettség szintjét (83,9 százalék) egy jelentős, a menedzsment által már korábban jelzett magyarországi projekthitel 90 napon túl késedelmes kategóriába történő csúszása torzítja a jelentés szerint.

Enélkül az első negyedévben a DPD90+ hitelek árfolyamszűrt állománynövekedése 25 milliárd forinttal kisebb,mintegy 44 milliárd forint lett volna, ami némileg alacsonyabb, mint a 2013-as évet jellemző átlagos negyedéves 47,5 milliárd. Ennek a tételnek köszönhető, hogy az első negyedévben a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya 19,8 százalékról 21,2 százalékra nőtt. Miközben a magyar deviza jelzáloghiteleknél folytatódott a romlás mérséklődése, továbbá a bolgár és ukrán portfólió stabil maradt, azága 68,9 milliárd forint volt, mely lényegesen alacsonyabb az előző negyedévinél. A céltartalék fedezettség negyedéves s orosz fogyasztási hiteleknél gyorsult a romlás. A kockázati költségek nagyszinten kis mértékben csökkent, 84,4 százalékról 83,9 százalékra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!