Kész változtatni adósságfinanszírozási tervén az ÁKK és ha az MNB mai bejelentése nyomán többlet kereslet jelenik meg a forintalapú papírok piacán, akkor a zrt. igyekszik a hosszabb futamidejű papírok kibocsátása felé eltolni a forrásszerzését - többek között ezt mondta el a Reuters kérdésére gyorskommentárjában Borbély László András.

Az ÁKK általános vezérigazgató-helyettese szerint az MNB intézkedései által keltett többlet (banki) forintalapú állampapír kereslet hatására az ÁKK képes lehet arra, hogy ne kelljen kibocsátania idén még 1,3 milliárd eurónak megfelelő devizaalapú államkötvényt.

Borbély érzékeltette: az MNB mai bejelentései nyomán nem valószínű, hogy emelkednének az állampapírhozamok (hiszen a bankok felől többletkereslet várható - a szerk.), egyúttal azt is hangsúlyozta: az sem valószínű, hogy az ÁKK jelentősen "megnyomná" a fixkamatozású államkötvény aukciókra meghirdetett mennyiséget. Ehelyett azt jelezte, hogy a többlet államkötvény kínálat inkább a változó kamatozású államkötvények kibocsátásában jelentkezhet. E szempontból a ma sorra került 3 éves változó kamatozású államkötvény aukció (amelyen igen erős vételi érdekelődés mutatkozott - a szerk.) a megfelelő irányba való elmozdulást jelenti.

A 2017/C papírból a 20 milliárdos keretre összesen 137 milliárd forintnyi vételi igény jelentkezett és ezt látva az ÁKK 30 milliárdra emelte az elfogadott ajánlatok mennyiségét. Ezzel párhuzamosan a 12 hónapos dkj iránti vételi érdeklődés történelmi csúcsra ugrott, azaz összességében brutális állampapír vételekkel reagált máris a piac az MNB reggeli bejelentéseire.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!