Az fúzió Európa két legnagyobb tőzsdeüzemeltetőjének, a Deutsche Börse AG-nek (DBAG) és a London Stock Exchange Groupnak (LSEG) a tevékenységét egyesítette volna. A tőzsde a tulajdonosa a német, olasz és a brit tőzsdéknek, illetve Európa több, legnagyobb elszámolóházának.

A döntés indoklása szerint az egyesüléssel a kötvények és visszavásárlási megállapodások (repo) kereskedelmében "de facto monopólium" jönne létre - olvasható az Európai Bizottság közleményében.

"Az európai gazdaság függ a jól működő pénzpiacoktól. Ez nemcsak a bankoknak, hanem más pénzitnézeteknek is fontos." - hangsúlyozta Margrethe Vestager, aki szeirnt a fúzió jelentősen csökkentené a versenyt ezeken a piacokon. A biztos szerint az érintett feleknek nem sikerült a bizottság versennyel kapcsolatos aggályait eloszlatniuk, ezért a bizottság úgy döntött, megtiltja a fúziót.

Az LSE szerint az Európai Bizottság versenyjogi megfontolásból az MTS fix hozamú értékpapírokat forgalmazó platformban tartott 60 százalékos részesedésének értékesítését szabta meg a két legnagyobb európai értékpapírpiac fúziója engedélyezésének feltételeként - írta a Reuters. Ezzel együtt az LSE már valószínűsítette, hogy nem kap zöld utat a fúzió.

A London Stock Exchange és a Deutsche Börse bő egy éve jelentette be 29 milliárd euró értékű egyesülési szándékát azért, hogy nagyságrendben jobban fel tudják venni a versenyt az amerikai konkurenciával. Az LSE és a DB az egyesülés engedélyezésének érdekében korábban már beleegyezett az LSE klíring üzletága, az LCH SA részleges értékesítésébe. Az összevont társaság tervezett székhelye London lett volna, a holding részvényeinek 54,4 százalékát a DB eredeti részvényesei kapták volna meg.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!