Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Komoly sorállás volt egész héten az új lakossági szuperbefektetés, a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) forgalmazóinál. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) széles körben terjeszti az új eszközt, a Magyar Államkincstár mellett három brókercég, az Equilor, a Concorde és az Erste Befektetési Zrt., valamint nyolc hitelintézet, a CIB, a K&H, az OTP, az MKB, a Raiffeisen, a Gránit, az UniCredit és a Takarékbank árusítja az értékpapírt. Emellett a Fundamenta csapata is beszállt, ők a kincstár számára gyűjtik a megtakarításokat.

Borítékolható, hogy elfogyott

Az ÁKK 100 milliárd forintnyit hirdetett meg a MÁP Pluszból, ezt valószínűleg el is kapkodták a kisbefeketők. A Portfolio.hu tudósítása szerint már néhány órán belül elfogyott a keret 20 százaléka, és a Napi.hu-nak nyilatkozó forgalmazók is a szokásosnál élénkebb keresletről számoltak be. Az is pörgetheti az eladásokat, hogy az a befektetői kör, amely számára elérhető az értékpapír, már hetek óta készül a kibocsátásra. A Féléves Magyar Állampapír (FMÁP) és az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) mérsékelt értékesítési adataiból legalábbis erre lehet következtetni.

Aggódnia senkinek sem kell, hogy nem jut az új állampapírból, az ÁKK ugyanis a lakossági papíroknál a kibocsátást jellemzően a kereslethez igazítja. Az intézmény most is jelezte: automatikusan teljesülnek majd a megbízások függetlenül a meghirdetett mennyiségtől. Emellett a jövő hétre is ígér a központ egy újabb 100 milliárdos tételt a MÁP Pluszból.

Forgalmazók tapasztalata

Mivel a MÁP Plusz minden kamatforduló után egy héten át veszteségmentesen váltható vissza, a most vásárlóknak 1MÁP helyett is érdemes ezt választani, 3 százalék helyett ugyanis csaknem 3,8 százalékos kamatot fizet éves szinten. Azoknak is érdemes számolgatni, akik bent ragadtak valamelyik korábbi, kevésbé jól kamatozó régebbi állampapírban, lehetséges ugyanis, hogy a kamatadó-mentesség és a magasabb bónusz miatt akár az 1 százalékos visszaváltási jutalék dacára is megéri átváltani a megtakarítást. A 2,5 százalékos kamattal kibocsátott Kétéves Magyar Állampapírok (2MÁP) például ilyenek lehetnek.

A kincstár verhetetlen

A forgalmazók közül a Magyar Államkincstárban éri meg a legjobban jegyezni és tartani a MÁP Pluszt. Ingyen van a jegyzés és a visszaváltás, emellett, ahogy a legtöbb forgalmazó is ugyanezeket a feltételeket alkalmazza. Az értékpapírszámlák vezetése azonban a kincstár kivételével mindenhol pénzbe kerül, ennek a költsége pedig tetemes lehet. A díjak változóak, és a díjstruktúra is.

A költség általában kétféle díj kombinációjából áll össze: az egyik az értékpapírszámla vezetésének a költsége, a másik pedig az állomány arányában felszámolt tarifa. Akinek nagyobb megtakarítása van, érdemes olyan szolgáltatót választani. Ahol ez utóbbi alacsony, és inkább a számlavezetési díjra fókuszál a szolgáltató. Az OTP és a K&H például magasabb állomány alapú díjat számol fel, az Ersténél viszont a számlavezetés költsége magasabb. A Napi.hu számításai szerint átlagosan nagyjából évente a megtakarítás 0,8-1 százalékát viszik el a szolgáltatók a befektetőktől.

A lombardhitel szól a bankok mellett

A kincstárat azért is megéri választani, mert tranzakciós illeték sem terheli az ottani vásárlást. Január 1-től a kincstár az ügyfelek bankszámlájára költségmentesen utalhatja ki a visszaváltott állampapírok vételárát, és elméletileg a bankokból is illetékmentesen lehetne utalni a MÁK-nak. A gyakorlatban azonban ez nem mindig működik, a hitelintézetek arra hivatkozva, hogy a természetes személyek banki és államkincstári számlái közötti megfeleltetést nem lehetett biztosítani minden esetben, díjat számolhatnak fel. Egy a parlament előtt lévő új törvényjavaslat viszont könnyít a helyzeten, jövő januártól már biztos, hogy illetékmentesen utalhat pénzt mindenki az államkincstárba.

Aki készpénzben kéri az állampapírok ellenértékét a kincstárban, az is olcsón jut hozzá a befektetéséhez. Ilyenkor csak, 0,3 százalékos, maximum 6 ezer forintos díjat számolhat fel lakossági ügyfelek számára. Az ügyeskedők persze maradhatnak a bankoknál. Ott ugyanis a megvásárolt állampapírokra lombardhitelt vehetnek fel, amelyből további állampapírokat vehetnek, így a megtakarításuk többszörösét is megforgathatják az új befektetésben, és ezzel még nagyobb kamatot érhetnek el, amivel az államkincstár nem tud versenyezni. Ilyen hitelt sok helyen viszont csak a privátbanki ügyfeleknek kínálnak a bankok.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!