Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Óriási növekedés előtt áll a streaming-szolgáltatások piaca - hangzott el az Equilor Befektetési Zrt. sajtótájékoztatóján. A kábeltévé-előfizetők számánál - 1,1 milliárd - jóval többen férnek hozzá az internethez világszerte - 4,2 milliárd ember -, akik potenciális előfizetői lehetnek a streaming szolgáltatóknak.

A piacvezető jelenleg a Netflix, amely dvd-kölcsönzőként indult 1997-ben, a streaming-szolgáltatást 2007 óta kínálja. Ez a társaság költ a legtöbbet a tartalomra is, háromféle előfizetési csomagja van, ezek 9, 13, illetve 16 dollárba kerülnek. A cég előfizetőinek a száma gyorsan nő, jelenleg már 139 milliónál tart, a tartalmakra az idén 15 milliárd, jövőre a becslések szerint 20 milliárd dollárt fordít majd.

Az Equilor becslése szerint egy alap forgatókönyv mellett a cég részvényének az értéke 369,58 dollár, optimista forgatókönyv mellett 637,7 dollár, pesszimista forgatókönyv mellett pedig 194 dollár lenne. Jelenleg tehát valós értéken forog a Netflix - mondják a szakértők. Nagy kockázat a Netflix jövőjével kapcsolatban, hogy sok a külső tartalom. Márpedig ha a tévécsatornák elviszik a sorozataikat a platformról, vagy felemelik az árát, az az előfizetések lemorzsolódását okozhatja. A legnézettebb sorozatok külső gyártásúak most: A Hivatal (Office) az NBC, a Jóbarátok a Warner, a Grace klinika pedig a Disney-é.

A Disney jó vétel lehet

A Disney a Netflix egyik legnagyobb riválisa a piacon: erős franchise-jogokkal rendelkezik, mivel hozzátartozik a Marvel, a Star Wars és a Disney-klasszikusok filmjei, sorozatai. A fiatal generációk a Disney-parkok miatt szeretik, és olyan új szolgáltatókkal is ott van a piacon, mint a nagyon jó filmválasztékkal rendelkező Disney+, a Hulu, amelyben körülbelül 65 százalékos részesedése van, és a sportműsorokat közvetítő ESPN+.

A Hulu értéke az árfolyamban jelenleg nulla körül van, a Disney+-é viszont több mint 29 dollárt érhet, és ennek eddig ennek csak a fele jelent meg, vagyis még körülbelül 15 dollárt emelkedhet a Disney árfolyama az Equilor szerint. A brókercég megemlített még két nagy mogult, amelyek szintén be akarnak lépni erre a piaca. Az Apple új szolgáltatásáról azonban egyelőre még keveset tudni, a terv az, hogy több szolgáltató is elérhető lesz rajta, de nem tudni, csatlakozik-e a Disney+ és a Netflix, és azt sem tudni, mennyibe kerül majd.

Az Amazon Prime a kereskedelmi óriáscég egyik szolgáltatása, 100 millió előfizetője van, az Amazon 5 milliárd forintot költ az ottani tartalomra. A 13 dolláros előfizetési díjban azonban nem csak a streaming, de sok más szolgáltatás is benne van, például ingyenes házhozszállítás és más kedvezmények, az előfizetők döntő része nem is használja a streaminget.

Magyarországon HBO

Itt, Magyarországon a streaming szolgáltatók közül az HBO Now/Go a legismertebb. Az amerikai AT&T tulajdonában lévő csatornának 142 millió előfizetője van világszerte, ebben a kábeles és a steaminges ügyfelek is ott vannak. A streaming 2010-ben indult, ennek köszönhető, hogy a következő 5 évben 10 százalékos ügyfélszám-bővülést várnak, az azt követő öt évben pedig további 5 százalékosat.

Van még egy olyan cég az üzletágban, amelyben hisz az Equilor: a Roku. A társaság tv-stickeket fejleszt és árul, emellett okostévék szoftverét fejleszti. A bevételei háromnegyede ebből jön, de a 25 százalékát már a reklámok adják. A cég jelenleg az USA-ban működik csak, de ha kilép a nemzetközi piacra, óriási növekedés várhat rá - mondják a szakértők.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!