Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Valószínűleg nem lesznek messzemenő következményei az amerikai állampapírpiacon az elmúlt hetekben lezajlott politikai kabarénak, amely során az amerikai törvényhozás a technikai csőd veszélyével játszott - vélik a CNBC által megkérdezett elemzők. Hiába ugyanis a bizalomvesztés a nagy külföldi befektetők részéről az amerikai kormány iránt, egyszerűen a világon még mindig nincs egy olyan nagy és likvid kötvénypiac, mint az amerikai állampapíroké.

Az egyik problémát az jelentetheti annak, aki alternatívát keres az amerikai állampapírokkal szemben, hogy még mindig ez a világ legbiztonságosabb és leglikvidebb piaca - mondta Richard Jerram, a Bank of Singapore vezető közgazdásza. A másik tényező, hogy egy olyan ország, mint például Kína, aki saját devizáját mesterségesen alulértékelten kívánja tartani a dollárral szemben egyszerűen kénytelen amerikai dollárt vásárolni és az amerikai állampapírokba befektetni - tette hozzá.

US dollár index
Kép: Alfatrader

Kína és Japán 1,28, illetve 1,14 ezer milliárd dollárnyi amerikai államkötvény állománnyal rendelkezett júliusban az amerikai pénzügyminisztérium adatai szerint. Nem meglepő tehát, ha a két ázsiai ország az elmúlt hetekben szokatlanul hevesen próbált nyilatkozatok szintjén nyomást gyakorolni az amerikai törvényhozásra a szükséges kompromisszum érdekében, hogy az Egyesült Államok elkerülje a technikai csődöt.

A friss hírek szerint egyébként a kínai állam 3,66 ezer milliárd dollárra rúgó devizatartalékát kezelő szervezet folyamatosan keresi a lehetőségeket, hogy diverzifikálja portfólióját, ennek keretében már az európai ingatlanpiaci befektetések is szóba kerültek ( ez azért meglehetősen furcsa megoldás lenne a devizatartalékkal kapcsolatban). De hír érkezett arról is, hogy az orosz kormányzat is elgondolkodott azon, hogy tudna kevesebbet amerikai állampapírokban tartani devizatartalékaiból.

Látható, hogy az, ami az elmúlt hetekben Amerikában lezajlott, hosszú távon is károkat okozott az amerikai államkötvények megítélésének - mondta Johanna Chua, a Citigroup ázsiai ügyekért felelős közgazdásza. Azonban realistának kell lenni, egyszerűen nincs alternatíva. Persze lehet Európa felé kacsintgatni, de ott is vannak sajátos problémák. A jüan pedig nem teljesen konvertibilis - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!