Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kilenchavi összkeresletet a 3585 tonnás aranykínálat bőven fedezte - ismertette az Arany Világtanács (WGC) legfrissebb adatait a befektetési nemesfémekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt.

A WGC szerint történelmi rekordot döntöttek a tőzsdén kereskedő arany befektetési alapok (etf-ek), állományuk szeptember végén elérte a 2855,3 tonnát - írja az MTI.

A monetáris politikai változások, a nemesfém menedékeszköz-szerepének a felértékelődése és egy-egy kedvező aranyvételi lehetőség kiaknázása együttesen járultak hozzá ahhoz, hogy az idei év harmadik negyedében a 2016. január-március közötti időszak óta nem látott, 258,2 tonnával gyarapodtak az arany etf-ek - mutatott rá Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója a WGC adatai alapján.

A világ jegybankjai tovább növelték aranykészleteiket, 547,5 tonnás idei első kilenchavi nettó vételeik csaknem 12 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A jegybankok fő célja az aranyvásárlással az, hogy a növekvő globális kockázatok közepette megőrizzék pénzügyi rendszereik stabilitását.

Az idei első háromnegyed évben 22 százalékkal, 628,7 tonnára csökkentek a magánbefektetők aranyrúd és aranyérme vételei, ami mögött Juhász Gergely szerint az egy évvel korábbinál jóval magasabb aranyárak állnak.

A nemesfém drágulásának tudható be az is, hogy aranyékszerekből is csaknem öt százalékkal kevesebbre, 1521 tonnára akadt vevő.

A technológiai szektor aranyigénye 3 százalékkal, 243,2 tonnára apadt a januártól szeptember végéig tartó időszakban, elsősorban az elektronikai eszközöket előállítók alacsonyabb aranyvétele miatt.

A közel 3585 tonnás kilenchavi globális aranykínálat 3,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, alapvetően a több mint 8 százalékkal emelkedő újrahasznosításnak köszönhetően, miután a bányatermelés szintje megegyezett az egy évvel korábbival. Az arany idei háromnegyedév végi unciánkénti (1 uncia=31,1035 gramm) 1473 dollár körüli ára 22 százalékkal haladta meg a 2018. szeptember végit. Árfolyama szerdán, 13 óra körül 1486,85 dolláron állt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!