Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olajárcsökkenés kedden már a harmadik egymást követő napja tart, legfőbb oka az Egyesült Államok és Oroszország rekordszintre emelkedett kitermelése volt, de nagyot lendített rajta az értékpapírpiacokon bekövetkezett árfolyamcsökkenés is.

Az amerikai WTI olajár 47,87 dollárig, 2017 szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent, az északi-tengeri irányadó típus, a Brent pedig 57,20 dollárig, 14 hónapja a legalacsonyabbra. A késő délelőtti órákban a WTI ára 2,85 százalék csökkenéssel 48,77 dolláron állt hordónként, a Brent pedig 2,90 százalékkal alacsonyabban 57,88 dolláron.

Mindkét olajtípus harminc százalékot veszített októberben elért idei csúcsához képest, amikor a Brent 85 dollár felett, a WTI pedig 76 dollár közelében járt. Az év eleje óta a WTI 16 százalékot, a Brent két százalékot veszített árából.

Az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők Oroszország részvételével, de az Egyesült Államok nélkül napi 1,2 millió hordós, a globális kereslet több mint egy százalékát kitevő termeléscsökkentésben állapodtak meg az elmúlt hónapban a globális nyersolajkészletek leapasztása és az árak megemelése érdekében. A megállapodás azonban csak a jövő hónapban lép életbe. A kitermelés ezalatt rekord után rekordot dönt az Egyesült Államokban, Oroszországban és Szaúd-Arábiában egyaránt.

Az Egyesült Államok már megelőzte Oroszországot és Szaúd-Arábiát is, mint a világ legnagyobb olajtermelője. Termelése az elmúlt hónapban napi 11,7 millió hordóra emelkedett. Ezen belül a palaolaj-termelés első alkalommal lépte át a napi 8 millió hordót.

Oroszország termelése pedig napi 11,42 millió hordón ért el rekordot ebben a hónapban.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!