A referencia, 10 év lejáratú olasz államkötvények (BTP) másodlagos piaci hozama 6,59 százalékra szökött, így 481 bázisponttal haladta meg a német Bundok hozamát. Az euró bevezetése óta nem volt ilyen magas az olasz kötvények hozama.

Az olasz hozamszint még az augusztusinál is magasabb. Akkor az Európai Központi Bank (ECB) bejelentette: feléleszti kötvényvásárlási programját, és a kereskedők szerint elkezdett olasz és spanyol kötvényeket vásárolni a másodlagos piacon a hozamok letörése érdekében.

Yves Mersch, az ECB kormányzótanácsának tagja a múlt héten azt mondta: az ECB sokszor tárgyalt már arról, hogy beszűnteti az olasz állampapírok vásárlását, amennyiben úgy ítéli meg, Róma nem áll elő az ígért reformokkal.

Elemzők szerint a 6,50 százalékos szint lélektani határt jelent az olasz kötvénypiacon, e felett ugyanis a déli állam már nehezen tudná fenntartható módon piaci forrásokból finanszírozni államadósságát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!