Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világban zajló legerősebb trend, hogy az eurót veszik a dollárral szemben, amit főleg a kamatkülönbözet hajt. Addig amíg ez kitart, ennek a folyamatnak a nyertesei a kockázatosabb eszközök lesznek. Ez pontosan látszik az árupiacok jó teljesítményén, a nemesfémeken, vagy a részvényeken - vélekedett Móró Tamás a Concorde részvény stratégája.

Magyarországot nagyon szeretik, látok ma is külföldi OTP vevőket a piacon - tette hozzá. Az ország sajtója kifejezetten jó, nincs még mindenkinek magyar részvénye, de egyre többen szeretnének, így a hazai papírok jól teljesíthetnek. Mi a magyar piacon főleg a Molt várjuk feljebb, illetve a Magyar Telekom teljesíthet jól, így osztalékfizetés előtt - fogalmazott.

A forintnál nem várható nagyobb elmozdulás, kevés ország van, akinek ilyen nagy külkereskedelmi többlete van, sőt a fizetési mérlege is többletes. A lakossági fogyasztás továbbra sem erős, de van reál oldalról egy vételi erő, amire a portfóliótőke ráerősített. Utóbbi persze bármikor távozhat, de nem számítunk jelentősebb korrekcióra, év végi euró/forint célárunk 270, de nyáron ez alatt maradhat az árfolyam.

Globálisan a hétfői események óvatosságra intenek, nem tudjuk, hogy a küszöbön álló görög adósságrendezésre milyen lesz a reakció, most a piac nyugodt ezzel kapcsolatban. Móró arra számít, hogy rövid távon (egy-két hét) feljebb mehetünk, középtávon az oldalazás, kisebb csökkenés valószínű.

Csak látszólag drágák a részvények

A részvények minden látszat ellenére elég olcsók, nemcsak Magyarországon, hanem általában is. Ugyanis az eredmények sok helyen szépen növekedtek és továbbra is jók a növekedési kilátások, az árak viszont nem követték le a növekvő profitokat. A tavaly ősszel indult emelkedés óta az értékeltségek csökkentek - vélekedett Miró József az Erste részvény stratégája.

Miró elismeri, hogy vannak kockázatok, de a kockázatokat a világ a kiépült mechanizmusokon keresztül egyre jobban kezeli. Más kérdés, hogyha Görögország nem csak névleg, hanem valóban csődbe megy. Ezzel az lehet a probléma, hogy elindíthat egy folyamatot, ahhoz hasonlót, amit Magyarországon a kilakoltatási moratórium. Ez rossz precedenst teremtett, ugyanis egy idő után az sem törlesztette hiteleit, aki megtehette volna. Ennek lenne egy negatív következménye az egész piacon, de remélni lehet, hogy a döntéshozók is számolnak vele és elkerülik ezt a megoldást - fogalmazott a szakértő.

De hosszabb távon van egy lassan javuló világgazdaság, s ez segít, hogy a kockázatok, amik a nagy adósságokból adódnak el tudjanak tűnni. A kockázati prémiumok így fokozatosan csökkenni, az értékeltségek emelkedni fognak, a részvénypiacon pedig kialakulhat egy emelkedési hullám. Ehhez persze az kell, hogy ne következzen a világon egy nagyobb sokk.

Miró éppen ezért a gazdasági növekedésből profitáló szektorokat preferálja. Az olajpapírok a magas kőolajár és a táguló finomítói marzsok miatt lehetnek vonzóak. A bányavállalatok részvényei ugyan sokat emelkedtek, ám ez eltörpül amellett, amennyit a nyersanyagok mentek fel, a piac egyszerűen nem hiszi el, hogy ezek az árak sokáig fennmaradnak. Márpedig így most a bányacégek alulértékeltnek számítanak.

A bankoknál a gazdasági növekedés beindulása a tartalékolás csökkenéséhez, esetleg stagnálásához vezethet, ami hatalmas nyereségnövekedési potenciált jelent. Az elemző emlékeztetett, hogy tavaly az OTP-nél nagyobb volt a tartalékolás mint a profit. Úgy néz ki, mintha hurráoptimizmus lenne a részvénypiacokon, a lehetséges nyereségnövekedés fényében azonban ez nem igaz.

Kitarthat az "ingyen pénz rally"

Szintén optimista a tőkepiacok rövid távú kilátásaival kapcsolatban Zsiday Viktor tőkepiaci szakértő, a Plotinus Nyrt. elnöke. Azzal, hogy az USA-ban elindult a vita a megszorításokról és Európában is elharapódzott az adósságválság, eldőlt, hogy fiskális szigor lesz, vagyis a Fed nem fog tudni kamatot emelni. Márpedig, ha marad a nulla kamatszint, és a dollár leértékelése, akkor tovább folyik ami két éve, tovább ömölhet a pénz, s láthatóan most ennek örülnek a piacok.
Igazából nem történik semmi, csak a dollár gyengül, és minden ami dollárban van kifejezve, annak az ára megy föl - fogalmazott.

Amerikai részvénypiac is tud még fölmenni, nem tartósan, mert a hangulat kezd a tetőpontra hágni. De májusig ez kitarthat, aztán majd meglátjuk, hogy milyen új sztori lesz, a mostani helyett, ami az "ingyen pénz a sztori".

A magyar piacot a szereplők alulsúlyozták kilenc hónapig, mert féltek a Fidesztől. Most elhitték, hogy a Széll Kálmán-terv jó, és elkezdte mindenki helyreállítani a súlyozását. Ez még nem zajlott le - a tegnapi Morgan Stanley felminősítés is jelzi - ezek nem pár napos dolgok.
Zsiday úgy gondolja, még jön a pénz Magyarországra, ezért ha világban lesz bull, akkor itt is lesz.

Vannak kétségek a magyar részvényekkel kapcsolatban

"A Titanicon is zenéltek, amikor már léket kapott" - foglalta össze véleményét Pletser Tamás az ING elemzője. Miróval szemben úgy véli, hogy a nyugati világ a válság következményeit nem kezelte kellően le. A nyersanyagárak is kezdenek égbe szökni, aminek lesz hatása a növekedésre, ezeket a kockázatokat pedig még nem értékelik.

Egyfajta bizalmatlanságot mutat, hogy a kincsképző nyersanyagokban van különösen nagy fellendülés. Az államkötvényekben a bizalom alacsony, bár még nem adták ezeket el. Az indexek majdnem ott vannak, mint a krízis előtt, így ma már részvények sem számítanak feltétlenül olcsónak, ezért commodity-be teszik a pénzt. Az árupiacokon elérkezünk hamarosan egy olyan Eközben a magyar eszközök iránt nő a bizalom, azt látják, hogy két évig megvan a finanszírozás, látják, hogy kormány egyre komolyabban veszi, hogy a nadrágszíjon húzni kell. Magyarország pozíciója relatíve sokkal jobb, mint a görög, portugál, vagy ír helyzet.

Ez azonban főleg az állampapírpiacon csapódik le: a külföldiek állampapír-állománya 2200-ról 3000 milliárd forint fölé emelkedett. Most kezdik a részvényeket nézegetni, de ez kevésbé egyértelmű. Részben a különadók miatt, ami rontja a magyar papírok vonzerejét. Másrészt pedig nagyon sok cég a belső piacra termel, miközben belső fogyasztás még nem indult be, csak az export pörög. Ilyennek lehet tekinteni Pletser szerint az OTP-t, a Molt, a Magyar Telekomot is. Árazásban viszont nem vagyunk magasan a csehekhez lengyelekhez viszonyítva, így a részvényekben még lehet potenciál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!