Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mi 800 éve jó viszonyban vagyunk a horvátokkal, pontosabban jóval hosszabb ideig voltunk ezen időszak alatt jóban, mint haragban  - kevés ilyen szomszédunk van. Magyarország az elmúlt 20 évben akkor is barátja volt Horvátországnak, amikor ez nem volt divat, és katonai segítséget is nyújtottunk nekik. A horvát-magyar kapcsolat egy olyan érték, amit nem lehet vállalati érdekekkel lerombolni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban a MOL-INA ügy kapcsán.

A miniszterelnök hozzátette: arra törekszik, hogy a magyar állam ne szenvedjen el veszteséget, egyetlen magyar állampolgárt se érjen méltatlan elbánás Horvátországban, ugyanakkor a horvát állam is jól járjon, és fennmaradjon a két ország barátsága.

Mint ismert a magyar kormány arra szólította fel a 22 százalékos állami tulajdonában levő Mol Nyrt. igazgatóságát, hogy kezdje meg a tárgyalásokat a INA részesedés eladásáról,  miután a horvát rendőrség Interpol kőrözést adott ki Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató ellen.

A MOL-INA ügyet üzleti konfliktusként kell kezelni - mondta Orbán. Horvátországban olyan gazdaságon kívüli kényszereket alkalmaznak, amelyek akkora kárt okozhatnak, amekkorák esetén már nem érdemes ott maradni a piacon. A barátság fontosabb - ezért azt javasoljuk a horvát kormánynak, hogy vegyék állami kézbe a céget. Ehhez nem kell senkit kétséges vádakkal törvény elé idézni, nem kell senkit letartóztatni. Ha az a céljuk, hogy kézbe vegyék az iparágat, akkor tegyék, és akkor számoljunk el - fogalmazott Orbán.

A miniszterelnök szerint a Legfőbb Ügyészségen több száz oldalas anyag keletkezett már Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ügyében - ezek eredményeit a horvát fél nem használta fel.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!