Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tőzsdefejlesztés nem öncélú, az a gazdasági növekedést, az alternatív finanszírozás megtalálását és a nemzetközi versenyképesség növelését szolgálja - mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára. A cél, hogy az eddigi bankdominanciát a finanszírozások valamennyire helyettesíteni lehessen a tőzsdei megjelenéssel.

Az EU-ban 23 millió darab kkv van, amelyek jelentősen kiveszik a részüket a munkahelyteremtésből, ennek a vállalati körnek a tőzsdei finanszírozása így egyértelműen fontos szerepet játszhatna a gazdasági növekedésben. Ez egyébként teljesen egybevág a BÉT, a magyar kormány és az EU terveivel is, ami kiváló hátszelet jelent a helyettes államtitkár szerint.

A magyar tőzsde - némi megszakítással ugyan, de - 152 éves - emlékezett Balogh, aki szerint annak idején igen jelentős növekedéssel tudott indulni a tőzsde, az akkori jegyzéseket pedig Európa számos városában jegyezték. Van hova visszatekinteni tehát, Európa ezen térségében is lehetnek olyan tőzsdék, amikben van jelentős potenciál.

Önmagában az a tény, hogy a tőzsde tulajdonost váltott, kihívást és lehetőséget is jelent, hiszen az új tulajdonos olyan katalizátor szerepet tud játszani, aminek köszönhetően a fejlődés meg tud ugrani - mondta Balogh. A cél, hogy vonzóbbá, kezelhetőbbé tegyék a tőzsdét, ettől ne rettegjenek, egyáltalán gondoljanak rá, mint lehetőségre. Természetesen robbanásszerű változásra nem kell számítani, de 3-4 éven belül már lehet jelentős eredményeket elérni.

A kkv-k számára olcsó, szabályozással nem túlterhelt környezetet kell megteremteni, hogy megérje nekik a kibocsátást végrehajtani - mondta Balogh, aki szerint fontos kérdés az is, hogy a kisbefektetők számára is vonzóvá tegyék a tőzsdét. Ezzel is közelebb tudnánk kerülni a térség vezető tőzsdéihez, ami komoly kihívás és lehetőség is egyben.

Sok változások döntöttek már

A szabályozás változtatása már elkezdődött: az adócsomagban például szerepel, hogy a tőzsdére lépő vállalatoknak, nem kell 3 éves időszakot várniuk a jó adózó cím elnyeréséhez, hanem nagyjából azonnal azokká válhatnak. Egy másik változtatás, hogy az áfa-visszatérítés az új jogi szabályozás szerint 75 nap alatt kaphatja vissza, a tőzsdei részvétel viszont ezt 30 napra csökkenti. 2018-től pedig akár 20 nap alatt visszakaphatják az áfát, ami Balogh szerint már jelentős kedvezmény.

Módosult a tőkepiaci törvény is, így például az is, hogy az adminisztratív terheket azzal csökkentették, hogy az uniós szabályozással párhuzamosan eltörölte a negyedéves jelentési kötelezettséget. Balogh kiemelte azt is, hogy a jogi változtatásoknak köszönhetően július elsejétől megteremtődtek a crowdfunding, azaz a közösségi finanszírozás jogi alapjai.

Vannak technikai módosítások is: megteremtették az online jegyzésre vonatkozó lehetőséget, illetve a tőzsde lehetőséget és felhatalmazást kapott a jó üzleti hírnév megítélésére. Ez utóbbi lehetőséget ad egy megfelelő szűrésre arra, hogy a jó hírt veszélyeztető cégeket ne engedje a tőzsdére - mondta Balogh. A változtatásokkal kapcsolatban a helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy a jövőben nem a tájékoztató tervezetét kell benyújtani a felügyeletnek, hanem a végleges változatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!