Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly decemberben a pénzügyi válság óta a legnagyobb eladási hullámot kellett átélnie a világ tőzsdéinek, azonban még ennél is rosszabb következhet, akár napokon belül. Masanara Takada, a Nomura makro- és kvantstratégája úgy látja, megvan az esélye annak, hogy egy a Lehman-csőd idején tapasztalt eső széria alakuljon ki a piacokon, akár már ezen a héten. Az elemző már augusztus elején előállt szokatlanul pesszimista előrejelzésével, s a mostani helyzetben úgy látja, nincs oka megváltoztatni a véleményét - írja a CNBC.com

Az elemző szerint az amerikai részvénypiac a legnagyobb próbája előtt áll ebben az évben, s nagy az esélye, hogy a gazdasági fundamentumokra koncentráló befektetők hamarosan pánik eladásokba kezdenek, amelyet erősíteni fognak a trendkövető technikai elemzésen alapuló stratégiát folytató szereplők.

Takada helyzetértékelése a makrogazdasági és a tőkepiaci adatok elemzésén alapul. Figyelembe vette a hedge fundokat és más piaci szereplőket érintő tőkeáramlásokat. Ezek szerint a befektetői hangulat a jelenlegi ciklusban a legmélyebb szintje felé közelít. Takada már augusztus elején, mielőtt Kína sokéves mélypontra engedte süllyedni a jüan árfolyamát, sikeresen előre jelezte a félelem indexként ismert, a Chicago Board of Trade által számított VIX index megugrását.

A héten egyébként meglehetősen alacsony a forgalom az amerikai tőzsdéken, ez jellemzően az amerikai Labor Day után ugrik meg, amikor a nyári szabadságolási időszak a végére ér. Az alacsony forgalom mellett könnyebben tudnak kialakulni szélsőséges ármozgások a piacon - írja a portál. Emlékezetes egyébként, hogy a Lehman-csőd évében, 2008-ban 33 százaléknál is nagyobb mértékben esett a Dow Jones Ipari Átlag, a 2009 márciusi mélyponton az index veszteségei meghaladták korábbi csúcsához képest az 55 százalékot.

Takada szerint a piac viselkedése az elmúlt két hétben nagyon különös hasonlóságot mutat azzal, mint amit 2008-ban lehetett tapasztalni. Ő úgy látja, hogy a trendkövető kereskedési stratégiákat alkalmazó befektetők már most gyorsított ütemben kezdték el vételi pozícióikat leépíteni. A hasonlóság a 2008-as hangulatváltozás és a mostani között hatalmas. A kockázatvállalási kedv elmúlása és a kockázatkerülés múlt pénteken tapasztalt hirtelen megugrása gyakorlatilag egy az egyben azt a mintát követi, amit 2008-ban láttunk - tette hozzá. Ha ez a hasonlóság kitart, akkor a befektetői hangulat hamarosan olyan szintre zuhan, mint tavaly decemberben - vélte az elemző.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!