Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elemzők szerint egyelőre biztosan nem várható drágulás - mint azt az év elején előrejelezték - , mert a vezető előállító Indonéziában és Malajziában továbbra is magas a pálmaolaj-tartalék, miközben mérséklődik a pálmaolaj iránti kereslet.

Szakértők azzal számolnak továbbá, hogy a legnagyobb termelő Indonéziában a tavalyi 42 millió tonna után idén akár 3 millió tonnával többet állíthatnak elő pálmaolajból. Az előző években a termelés nagyobb mértékben, több mint 5 tonnával bővült.    Indonézia és Malajzia adja a világ pálmaolaj termelésének csaknem 90 százalékát.

Pénteken a pálmaolaj tonnánkénti ára 1951 maláj ringgit (472 dollár) volt, ami 2015 augusztusa óta a legalacsonyabb jegyzés.

A maláj ringgit Malajzia jelentős pálmaolaj-termelése miatt lett meghatározó az áralakulásban.

A pálmaolaj megtalálható számtalan élelmiszerben, továbbá mosóporok, szappanok, háztartási tisztítószerek, gyertyák, kozmetikai termékek (krémek, rúzsok) szintén tartalmazhatnak pálmaolajat, ugyanúgy amit a gépjárműveket hajtó biodízel is. A növényi olaj népszerűsége miatt az egyik legnagyobb környezetvédelmi problémának is a forrása: naponta hatalmas területeket vágnak ki az esőerdőkből, őserdőkből, hogy új ültetvényeket hozzanak létre. Ezzel csökkentve olyan állatok, mint az orángutánok életterét, valamint pusztítva a szén-dioxid-feldolgozásban nélkülözhetetlen zöldterületeket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!