A tőzsde egyetlen, gyakorlatilag egyszemélyes alapként működő vagyonkezelő cége ma délben - abszolút elsőként- tette közzé harmadik negyedéves jelentését. Ebből kiderül, hogy a társaság 2013 első 9 hónapjában 324 milliós adó előtti eredményt ért el, de az egészen kiváló első félévhez képest az utóbbi hónapokban kissé rontott, elsősorban a határidős jen-eladásokon illetve Nikkei-vételeken elszenvedett júliusi veszteségei miatt.

A társaság az amerikai kamatdöntésre is rosszul spekulált, arra számítva, hogy jövőre már elindul a kamatemelési ciklus, shortolta a kétéves papírokat, szintén veszteséggel. Nyert viszont a magyar részvényein és az euró-alapú kötvényein. Portfóliójában - sok egyéb mellett- 625 ezer euró névértékű OPUS, 200 ezer eurónyi Magnolia és 500 ezer eurónyi dollárban denominált Mol-kötvény található.

Már az ajánlat után - arbitrázs céljára- vett 3500 Egist, és néhány illikvid, de Zsiday Viktor (képünkön)  alapító szerint alulértékelt tőzsdei papírból is relatív nagy pakettel bír. Van 85 ezer Graphisoft Park-, 32 ezer Állami Nyomda és 5 ezer TVK-részvénye.

A külföldi papírok közül kiemelkedik a román Fondul proprietatea egymilió darabos ( csak az utóbbi négy hétben 10 százalékot emelkedő) csomagja. A teljes értékpapír-állomány 713 millió forintot ér, emellett 812 milliónyi készpénzzel és 100 milliós kft-üzletrésszel rendelkezik.

Az 1053 millió forintos saját tőkét szeptember közepén egy 500 milliós kötvénykibocsátás egészítette ki, a Plotinus-kötvény máris 102 százalék körül forog a tőzsdén. A cég a magyar részvények vásárlásán kívül adott esetben az ingatlanbefektetést is jó üzletnek tartja- legalábbis ez derül ki a Zsiday Viktor által jegyzett, befektetői szemmel is gondolatgazdag gyorsjelentésből.

( A szerző rendelkezik a Plotinius Nyrt által kibocsátott értékpapírokkal.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!