A tőzsde autós vállalata tavasz óta szerepel a BUX és BUMIX indexekben, valamint az FTSE egyes indexeiben is. A tőzsde számára is fontos mérföldkő az AutoWallis kategóriaváltása. Egyre több tőkeerős magyar nagyvállalat választja a tőzsdét növekedési platformként, ami így egyre nagyobb mértékben hozzá tud járulni a magyar cégek regionális terjeszkedéséhez, versenyképességének növekedéséhez - idézik Végh Richárdot, a BÉT vezérigazgatóját a közleményben.

Jelentős eredménynek nevezte Müllner Zsolt, a vállalat elnöke a BÉT-en rendezett ünnepélyes kereskedésindító becsengetésen, hogy az AutoWallis új részvényeinek februári bevezetését követően a társaság nem csak méretét tekintve tartozik a tőzsde vezető vállalatai közé, hanem most már a kategóriát és indexeket tekintve is. A részvényeik mindössze két hónapon belül bekerültek a BUX és BUMIX indexekbe, és mostantól a prémium kategóriába is. Hozzátette: ezzel tőkepiaci terveik megvalósításának induló szakasza zárult le. A vállalat májusban meghirdetett stratégiájában azzal számol, hogy 2029-re a kelet-közép-európai régió meghatározó mobilitási szolgáltatójává válik.

A tájékoztatás szerint az AutoWallis robusztus növekedést tervez a BÉT-en: 2024-re a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerint akvizíciók nélkül a tavalyi 65,5 milliárd forintos árbevételének több mint kétszeresére számít, így az 142 milliárd forint lehet, míg akvizíciókkal szinte megháromszorozza, 187 milliárd forinttal kalkulál. Mindez a pénzügyi tételektől tisztított, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt ennél is nagyobb ütemben növelheti: organikus növekedéssel az EBITDA közel a négyszeresére, 7,9 milliárd forintra, míg akvizíciókkal négy és félszeresére, 9,5 milliárd forintra ugorhat - írták. A társaság stabil eredménytermelő képessége megfelelő alapot jelent az osztalékfizetéshez, amit a vállalat akvizíciós és növekedési terveihez fognak igazítani. A vállalat közölte: a működési eredmény egy részének visszaforgatása mellett kötvénykibocsátásra, valamint tőkebevonásra is épít, amelyben az intézményi befektetőkre is számít.

Az AutoWallis csoport a régió 14 országában (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Bulgária, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Macedónia, Magyarország, Montenegró) gépjármű- és alkatrész kis- és nagykereskedelemmel, szerviz szolgáltatásokkal, rövid- és hosszú távú gépjármű-kölcsönzéssel van jelen. A csoport tagjai közé tartozik a Wallis Automotive Europe, a Wallis Motor Pest, a Wallis Motor Duna, valamint a Wallis Autókölcsönző. A csoport által képviselt márkák közé tartoznak a BMW személyautók és motorkerékpárok, a MINI, az Isuzu, a Jaguar, a Land Rover, a Maserati, a Ssangyong, a Saab alkatrészek utánpótlása és a Sixt rent-a-car.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!