Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alapvetően a Trump-trade első kudarcát és az olajpiac gyengeségét látják az elemzők az orosz részvénypiac elkeserítő idei teljesítményében. Miközben az MSCI globális indexszolgáltatónak szinte az összes feltörekvő piaci alindexe kisebb-nagyobb pluszt tud felmutatni idén, addig az orosz index január elsejéhez képest már 17 százalékos mínuszban van.

Az összes ország közül csak a környékbeli országok szankcióival sújtott katari index vesztett idén értékéből. (Az MSCI magyar indexe 16,6 százalékot emelkedett, a győztes itt a lengyel index 31,2 százalékos nyereséggel.)

Nagy volt az optimizmus

A nagy Oroszországgal kapcsolatos január eleji optimizmust a Reuters összefoglalója szerint alapvetően két tényező fűtötte. Az egyik, hogy sokan abban reménykedtek, a Trump-kormányzat oroszbarátnak vélt retorikája hamarosan az Oroszországgal szembeni embargók feloldásához vezethet, a másik, hogy az olaj árfolyama is úgy tűnt, végre emelkedő trendbe került.

Az index januári, 625 pontos csúcsától kezdve azonban esni kezdett, s a múlt héten már 495 ponton is járt. Az esés mértéke így már átlépte a 20 százalékos határt is, ami a Wall Street-i szakzsargonban már medvepiacnak tekinthető. A hírügynökség a Renaissance Capital adataira hivatkozva azt írja, hogy a legtöbb külföldi befektető májusig felülsúlyozta portfóliójában az orosz részvényeket.

Ez lehetett az utolsó csepp

A Trump orosz barátságában bízó befektetőknek az utolsó csepp az lehetett a pohárban, hogy az amerikai törvényhozók a múlt héten meghosszabbították az Oroszországgal szembeni szankciókat, s Donald Trump számára megnehezítették, hogy enyhítsen azokon.

A két nagy sztori az orosz részvénypiac mögött, Trump barátsága és a javuló olajpiaci helyzet, egyaránt összeomlani látszik - mondta David Hauer, a Bank of America Merrill Lynch szakértője. A befektetők optimisták voltak az olajjal kapcsolatban, ez nem jött be, s reménykedtek a szankciók feloldásában, ami szintén nem teljesült.

Hauner egyébként elmondása szerint márciusban javasolta az ügyfeleknek az orosz részvény- és kötvénykitettség csökkentését, elsősorban arra alapozva, hogy a külföldiek kitettsége túl magas szintet ért el az orosz eszközök irányába.

Irány a hathavi mélypont

Az olaj árfolyam eközben hat hónapos mélypont felé közelít (az orosz részvényindex eközben 15 hónapos mélyponton van) az OPEC folyamatos kitermelés-korlátozó megállapodásai ellenére. Az olaj ára márpedig meghatározó az orosz gazdaság számára, a költségvetési bevételek mintegy fele származik a fekete aranyhoz köthető szektorokhoz, ráadásul a 10 legnagyobb orosz tőzsdei cég közül hat energetikai vállalat.

A medvepiac legutóbbi fejleménye, hogy az orosz állami hajózási cég, a Sovcomflot (amely gáz- és olajszállításra szakosodott), vissza kellett lépjen e hétre tervezett nyilvános részvényeladásától.

A gazdaság nem teljesít rosszul

Ugyanakkor az orosz gazdaság eddig nem teljesít rosszul, az előrejelzések szerint 2017-ben másfél százalékkal nőhet a GDP két év recessziót követően, amit elvileg követnie kellene a vállalati nyereségeknek is. A tavalyi mélypont után az átlagos részvényenkénti nyereség a tőzsdei cégeknél eddig 27 százalékkal ugrott meg, s további 7-9 százalékkal bővülhet a következő fél évben - mondta a hírügynökségnek Michael Bolliger, a UBS Wealth Management feltörekvő piaci eszközallokációért felelős igazgatója.

Bolliger még bizakodik, szerinte ugyanis az orosz sztori egy része még mindig áll. Ugyanakkor elismerte azt is, fájdalmas döntésnek bizonyult az orosz részvények felülsúlyozása.

A kötvények jobban teljesítenek

Az orosz kötvények viszont nem bizonyultak eddig rossz választásnak, a részvényeknél mindenképpen jobban teljesítettek. Ez elsősorban nem a fundamentumok miatt van így, hanem az orosz jegybank rendkívül konzervatív megközelítésének a következménye, amely a vártnál is lassabban volt csak hajlandó csökkenteni a kamatokat, s így a nominális kamatszint messze meghaladja az inflációs számokat. Az orosz kötvényekbe beáramló külföldi pénzek egyébként felértékelődési nyomás alatt tartják eközben a rubelt.

Ez a folyamat oda vezetett, hogy megtört a rubel és az olaj árfolyama között korábban jellemző korreláció: míg az energiahordozó árfolyama dollárban 11 százalékkal esett a márciusi csúcshoz képest, a rubel alig 1,2 százalékkal értékelődött le. Ugyanakkor a Reuters által megkérdezett szakértők szerint ez csak felnagyítja az orosz energetikai vállalatok számára a negatív hatásokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!