Ritkán látható fordulatot hozott az arany piacán Donald Trump váratlan választási győzelme és az azt követő események. Nem csak azért, mert régóta nem látott mértékben zuhant a nemesfém árfolyama, hanem ezért is, mert sok, korábban az aranyban hosszabb távon is bízó befektető világképének teljes átformálására kényszerül - írja összefoglalójában a Bloomberg.

A választásokat megelőző három héten folyamatos volt a piacon az aranyvételi pozíciókba a pénzbeáramlás. Az amerikai Áru- és Határidős Piaci Bizottság (CFTC) adatai szerint a november 8-át megelőzően három hét alatt összesen 28 százalékkal nőtt a nettó aranyvételi pozíciók kontraktusszáma, ez július óta nem látott mértékű növekedés.

Nem kapcsoltak azonnal

A váratlan Trump győzelemre az első reakció az arany hirtelen áremelkedése volt, párhuzamosan a részvényindexek gyors esésével. Aztán amikor megérkezett a pozitív fordulat a részvénypiacon, azzal párhuzamosan eljött a negatív fordulat az arany árfolyamában is. Az először rallyzó nemesfém egy héttel a választásokat követően már több, mint 6 százalékkal alacsonyabban járt. Ekkora esést dollárban mérve 2013 júniusa óta nem produkált a nemesfém.

A szakértők a mozgást azzal magyarázzák, hogy a kezdeti emelkedést a Trump győzelmet követő meglepetés és piaci pánik indokolta. Az esést pedig az, hogy a szereplők második nekifutásra a tőzsdeindexek emelkedése mellett végig gondolták, mit hozhat a Trump-éra. Növekvő infrastrukturális beruházások, csökkenő vállalati adók, esetleg gyorsuló GDP mellett emelkedő inflációra és egyre jobban emelkedő kamatokra számítanak. Ez utóbbi rossz az arany árfolyamának, amit csak tetéz, hogy ezek miatt a dollár is erősödhet, ami szintén nem az arany malmára hajtja a vizet.

Minden borult hirtelen - mi hosszabb távon?

A milliárdos befektető, Stan Duckenmiller a CNBC-nek adott interjújában elmondta, ő a választások éjszakáján megszabadult teljes aranyportfóliójától. Az összes olyan indok, ami miatt az elmúlt években aranyat vásároltam, megszűnt - fogalmazott. Felkeltünk a választásokat követő reggel, s azt láttuk, minden pont ellentétesen alakult, mint ahogy vártuk - mondta Adrian Day, az Adrian Day Asset Management vezetője a Bloombergnek.

A Citigroup elemzői szerint 2017-ben folytatódhat a dollár erősödése és az amerikai államkötvényhozamok emelkedése, ami rossz az aranynak. Szerintük ha a reálkamatok emelkednek a kötvényárak esésével együtt, akkor az arany árfolyama nem csak 2016-ban elért csúcsát nem tudja elérni, hanem inkább 1200 dollár alá veszi az irányt.

Adrian Day szerint azonban nem elképzelhetetlen, hogy az aranyban hosszabb távon visszatérhet az emelkedő trend. Ha a választások körüli zajtól eltekintünk, azt látjuk, 2016-ban eddig 20 százalékkal drágult a nemesfém, s a világ legnagyobb aranykeresletét produkáló indiai piacon is nőtt a kereslet. Ráadásul eközben csökkent a frissen megnyitott új lelőhelyek száma, ami a kínálat jövőbeni szűkülését eredményezheti - tette hozzá.

Az arany unciánkénti árfolyama dollárban
Kép: saxobank

Technikai szempontból kritikus szintnek jelenleg az 1200 dollár körüli tartomány tekinthető. Ez volt ugyanis az az utolsó legális mélypont, ahonnan új, magasabb csúcsra tudott szaladni az árfolyam az első féléves, 105-től 1375 dollárig tartó rally során. Ha innen nem tud pozitív fordulatot venni felfelé az árfolyam, és markánsan ez alá esik, akkor az egész emelkedő trendre keresztet lehet vetni. Ha viszont kitart, akkor hosszabb távon az emelkedés visszatértét lehet remélni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!