Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump amerikai elnök tavaly tavasszal indított kereskedelmi háborúja leginkább az árupiacokon csapódott le, főként a fémek érezték meg a csatározást. Az olyan alapanyagok, mint a réz, a cink vagy a nikkel széles felhasználási körük miatt több fronton is érintettek voltak: például a rezet a csomagolóipartól kezdve az energetikán át az épületgépészetig rengeteg területen használják fel. Ha pedig az ezekben a szektorokban érintett cégek arra számítanak, hogy csökken a forgalmuk, akkor a réz túlkínálata miatt árfolyamesést indíthat el.

Viszont a 2019-es év elején intenzív tárgyalások kezdődtek Kína és az Egyesült Államok között, a felek pedig egyre inkább arról beszélnek, hogy hamarosan megállapodás is születhet a termelésre is kiható kereskedelmi vámok felfüggesztéséről, mérsékléséről. Az elemzők ezáltal optimistábbá váltak.

Bár 2018 utolsó napjaiban jelentős korrekció volt a világ vezető tőzsdéin, amely áresésben nyilvánult meg a fémpiacokon is, a világgazdaság állapotáról pozitív képet fest, hogy az árupiacokon megindult a drágulás. Csütörtökön a réz a határidős piacokon 6 257 dollár/tonna árfolyamra ért fel, ami közel 2 százalékos emelkedést jelent a hétfői nyitóárhoz képest, de ennél is fontosabb, hogy ezzel visszaért a tavaly év végi korrekció előtti szintjére.

Ebben nyilván szerepe volt a szűkebb kereskedelemnek, melyet a hét eleji holdújév miatti ázsiai leállás is támasztott, valamint a már említett USA-Kína egyeztetéseknek. Viszont egy másik hír mérsékelte a befektetői lelkesedést: a kínai makrogazdasági adatok a növekedés jelentős lassulását mutatták ki - a 6,6 százalékos bruttó GDP-bővülés 28 éve nem látott negatív rekord -, ez pedig áttételesen az ipari fémek felhasználásának visszaesését vetíti előre. Egyelőre a piacokat megnyugtatta a kereskedelmi háború lezárásának valószínűsége, valamint az is, hogy Peking gazdaságösztönző lépéseket jelentett be.

Csütörtökig nézve a réz, a cink és a nikkel ára idén 6, 11 és 21 százalékkal nőtt. Utóbbi fém esetében kitart az óvatosság: kisebb volumenű kereskedése miatt az árfolyam is volatilisebb szokott lenni.

Kitart a lendület

"A globális rézpiacon kínálati hiány lesz 2019 folyamán, mivel nagyon kicsi a kínálatbővülés (1,0 százalékkal nő csak az előző évhez képest) miközben a kereslet fokozatos fellendülése várható, részben épp a kínai ösztönzés miatt" - mondta Christopher LaFemina, a Jefferies elemzője a Wall Street Journalnek.

"Ezen túlmenően a Fed kamatláb-emelési ciklusának felfüggesztése kedvező hatással lehet a réz árára, ha gyengül a dollár és a feltörekvő piacokon emiatt fellendülés indul" - tette hozzá LaFemina. A lazább monetáris politika hír egyelőre nagy változást nem hozott a dollár árfolyamában, de a WSJ dollárindexe szerint a kosárban lévő 16 másik nemzeti valutával szemben az elmúlt három hónapban 0,8 százalékkal gyengült az amerikai pénz.

A gyengébb dollár pedig jó hatással van a dollárban denominált nyersanyagok piacára, hisz így lényegében olcsóbbak a külső piacok számára.

A makroökonómiai megítélés a jövő héten tovább befolyásolhatja a rézárakat, amikor a legtöbb ázsiai piac visszatér a kereskedelemhez, valamint Washington és Peking képviselői folytatják a tárgyalásokat a vámháború lezárásáról.

Hagyományosan a réz és az ipari fémek árfolyama jó markerei világgazdaság állapotának. A mostani emelkedés arra utal, hogy a termelővállalatok bíznak a fogyasztás növekedésében. A tartósan alacsony árszintek viszont azt jelentenék, hogy kínálati piac alakul ki, ami azt jelezné, hogy közelít a válság, mert a gyártók nem számolnak a termelésük fokozásával. A rézpiac ilyetén jelzéseit pedig gyakran követték válságok vagy tőzsdei korrekciók.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!