Egy dollárért 60,07 rubelt kellett adni délben, azaz az orosz fizetőeszköz értékének 0,7 százalékát veszítette el, de napi mélypontján 60,24 rubelbe került a dollár, ami utoljára február 1-jén fordult elő.

Az euróval szemben 0,6 százalékkal gyengült a rubel, egy euró 66,73 rubelbe került, ami tavaly december 9. óta a legrosszabb árfolyam.

A rubel gyengülését alapvetően a kőolaj, a legfontosabb orosz exportcikk árának meredek csökkenése okozta. Az észak-tengeri Brent könnyűolaj határidős jegyzése 45,42 dollárra csúszott le, azaz nagyjából 20 százalékkal olcsóbb, mint egy éve volt. Ugyancsak nyomást gyakorolnak a rubel árfolyamára az orosz-amerikai kapcsolatok alakulása miatt támadt aggodalmak.

Amerikai sajtóinformációk szerint egy orosz harci repülőgép a Balti-tenger felett csaknem három méterre megközelítette az amerikai légierő felderítést végző egyik repülőgépét kedden.

A hidegháborús konfliktusra emlékeztető incidens éppen akkor történt, amikor az amerikai kormányzat jóváhagyta az Oroszországra kivetett új szankciókat, és meg több büntetőintézkedést várhat Moszkva a szíriai válságban játszott szerepe és az amerikai választásokba történt feltételezett beavatkozása miatt - írta az MTI.

Az Alfa Bank elemzői szerint az Oroszország és az Egyesült Államok közötti feszültség kiéleződése miatt aggódnak a külföldi befektetők, ezért igyekeznek szabadulni az orosz adósságpapíroktól.

A VTB Capital befektetési társaság elemzői ugyanakkor kiemelték, hogy a rubel gyengülésének korlátokat szab, hogy a hó végén esedékes adófizetési kötelezettségek miatt az exportorientált vállalatok külföldi devizát váltanak rubelre. Az Alfa Bank nem számít jelentős gyengülésre, várakozásai szerint az 55-60 rubeles sávban fog mozogni a dollár jegyzése.

Csökkentek a moszkvai tőzsde irányadó indexei is: a dollárban számított RTS-index 0,60 százalékkal 975,2 pontra, a rubelben számított MICEX-index pedig 0,1 százalékkal 1856,5 pontra süllyedt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!