Az árbevétel és a nettó eredmény szintjén a várakozásoknál kedvezőbb számokról jelentette ma hajnalban a Richter második negyedéves gyorsjelentésében, üzemi profitja viszont elmaradt a várttól.

A portfolio.hu negyedéves adatokra vonatkozó konszenzusánál 2,7 százalékkal magasabb lett a gyógyszercég árbevétele, amely így elérte féléves szinten a 187,27 milliárd forintot. Ez forintban 1,8 százalékos emelkedést jelent tavalyhoz képest, euróban stagnálásról árulkodik.

A nettó nyereség az április június időszakban 26,3 százalékkal lett magasabb a konszenzusnál, az első hat hónapban összesen 30,3 milliárd forint, ez forintban 19,2, euróban számolva 20,7 százalékos visszaesést jelent. A pénzügyi profit az első félévben forintban 42,7, euróban 43,8 százalékkal esett vissza.

Az árbevételen belül az uniós értékesítés 9 százalékos emelkedést mutatott, ebben döntő szerepe volt a román piac felfutásának, az innen származó bevételek 21,6 százalékkal 27,67 milliárd forintra nőttek. A FÁK-országokban elért bevételek továbbra is csökkenő tendenciát mutatnak, féléves szinten 7,2 százalékkal lettek alacsonyabbak az egy évvel korábbinál. Egyedül Ukrajnában sikerült mérsékelt, 5 százalékos növekedést felmutatni, a jelentés szerint itt két év jelentősebb visszaesése után jött a bővülés, amiben szerepet játszott az, hogy a bázis igencsak lecsökkent. Az orosz értékesítés visszaesése elsősorban a rubel bázisidőszakhoz mért mintegy 25 százalékos gyengülésének eredménye, rubelben számolva már nőtt a forgalom.

Az Egyesült Államokban forintban mérve 19,2 százalékos volt a csökkenés, Kínában 20 százalék feletti bővülést sikerült elérni, s a Latin-Amerikai eladások is enyhén, 3,3 százalékkal növekedtek.

A fedezeti szint 59,6 százalékra esett vissza a 2015 első félévi 63,4 százalékról. Ennek oka, hogy a bevételeken belül jelentősen nőtt például a román piac súlya, ahol a kisebb árrésű nagykereskedelmi értékesítés súlya nagyobb, csökkent viszont az orosz, az amerikai piac súlya és visszaestek a nőgyógyászati termékek eladásai is. A Richternél az üzleti tevékenység eredménye 11,5 százalékos csökkenés után 28 milliárd forint lett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!