Kétségtelenül emelkedő trend van az amerikai tőzsdéken, s az árak emelkedése jó eséllyel jövőre is kitarthat - vélik a Goldman Sachs elemzői a CNBC.com tudósítása szerint.

Az egyik legnagyobbnak számító befektetési bank stratégiái úgy vélik, az S&P 500-as részvényindex 2020-ban további 7 százalékkal emelkedhet, azonban a várt jó teljesítményt komoly lefelé mutató kockázatok kísérik. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a 10 éve tartó növekedés egyik motorja komolyan kifulladni látszik, ez pedig a tőzsdei cégek sajátrészvény-vásárlásai.

A Goldman becslései szerint hacsak valami előre nem látott hatalmas részvény-visszavásárlási akció közbe nem jön, akkor az amerikai tőzsdei cégek által idén saját részvényekre elköltött összeg 710 milliárd dollár körül alakul, ami 15 százalékkal alacsonyabb a 2018-as összegnél. Úgy vélik, ez az összeg jövőre további 5 százalékkal csökkenhet. Ez egyébként azt is jelenti, hogy az elmúlt két hónapban kicsit rákapcsoltak a cégek, október elején ugyanis még 18 százalékos volt a visszaesés a vételekben. Tavasszal egyébként még úgy tűnt, hogy idén újabb rekordot döntenek a cégek vételei, azonban nyáron a folyamat jelentősen lelassult, ahogy egyre többen kezdtek aggódni egy esetleges jövőre beköszöntő amerikai recesszió miatt.

Ha ennél is nagyobb mértékű lesz a visszaesés, akkor az a várt részvényenkénti eredmény növekedésének csökkenésével, illetve komoly volatilitással járhat. A Goldman számításai szerint a sajátrészvény-vásárlások szerepének fontosságát jól jelzi, hogy 2011 óta az ezáltal generált kereslet meghaladta a más forrásokból származó részvénykeresletet. A cégek például többet vettek saját papírjaikból, mint a befektetési alapok.

Egy jelentős visszaesés a sajátrészvény-vásárlásokban, drámaian tudja megváltoztatni az amerikai részvények kereslet-kínálati viszonyait. Jó példaként szolgálnak erre azok az időszakok, amikor a törvényi szabályozás szerint szüneteltetni kell a vételeket, ilyenek például a gyorsjelentések megjelenését megelőző napok. Ilyenkor az adott részvények volatilitása rendszerint megnő, s sokszor csökken árfolyamuk.

A bank számításai szerint az S&P 500-as indexben szereplő részvények esetében az egy részvényre jutó nyereség növekedése átlagosan 2,6 százalékkal haladta meg az elmúlt 15 évben a cégek tényleges nyereségnövekedését. Ez az eltérés azonban megszűnhet, ha visszaesnek a vásárlások.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!