Miután komolyan megrázta a múlt héten az Apple profit-warningja a nemzetközi tőzsdéket, ma a Samsung is hasonló bejelentést tett. A dél-koreai cég közlése szerint tavalyi utolsó negyedéves eredménye 29 százalékos visszaesést mutathat, elsősorban a cég által gyártott chipek iránti kereslet visszaesése miatt. A Reuters tudósítása szerint a cég előrejelzésében az szerepel, hogy a chip-piac nehézségei miatt várhatóan az első negyedéves számai is elmaradnak a korábban várttól, ugyanakkor a második negyedévben már a piac fokozatos talpraállásával számolnak.

Az Apple múlt héten kiadott figyelmeztetése szerint a rossz negyedéves számok elsősorban annak köszönhetőek, hogy a kínai piacon csökkent termékei iránt a kereslet, amelyben a kereskedelmi háborús fejlemények mellett a kínai gazdaság lassulása is szerepet játszott. A külföldi gyártók termékei iránti kereslet csökkenését a kínai piacon a Samsung is megérezte, piaci részesedése az országban mostanra 0,9 százalékosra csökkent, ami hatalmas visszaesés a 2013-ban elért 18,2 százalékos csúcshoz képest.

A Samsung jelenleg is a nagy okostelefon cégek legnagyobb chip beszállítójának számít, az ő egységeivel futnak az Apple mellett a legnagyobb kínai gyártó, a Huawei készülékei is. A cég szinte teljes profitja és árbevételének 38 százaléka származik ebből a termékből. A Reuters felhívja a figyelmet, hogy a Samsung rendszeresen közöl a hó vége felé adatokat az előző negyedév értékesítési számairól, még azt megelőzően, hogy a részletes gyorsjelentését közölje. 2014 óta azonban ez a mostani volt az első alkalom, hogy ilyen korán előállt volna saját előrejelzésével, akkor a mobiltelefon eladások első ízben tapasztalt negyedéves csökkenése volt a bejelentés kiváltó oka.

Az elemzők most azzal számolnak, hogy 2019-ben a Samsung teljes éves profitja is elmaradhat az előző évihez képest, jórészt a kínai piac említett nehézségei miatt. A részvények árfolyama 1,68 százalékos csökkenéssel reagált a bejelentésre. Elemzők szerint a viszonylag enyhe reakció annak volt betudható, hogy a Samsung árfolyama már amúgy is jelentősen csökkent az egész globális tech-szektort érintő eladási hullámban, augusztus végéhez képest több, mint 20 százalékot veszített értékéből.

A nap folyamán a másik nagy dél-koreai gyártó, az LG is negyedéves eredményeinek várható csökkenésére figyelmeztetett. Az LG-t nem csak az okostelefonokon keresztül, de a háztartási gépek értékesítésének visszaesése miatt is érzékenyen érintette a kínai piac gyengesége. Az LG részvényei 3,6 százalékkal estek, a tavalyi év egészében 41 százalékkal csökkent a dél-koreai cég részvényeinek értéke.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!