Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közös vállalatot hoz létre a 4iG Nyrt. (51 százalékos részvételével), az Antenna Hungária Zrt. (44 százalék) és a New Space Industries Zrt. (5 százalék) - tette közzé az informatikai nagyvállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A bejegyzés alatt álló CarpathiaSat Magyar Űrtávközlési Zrt. létrehozásával az alapítók célja, hogy a társaság 2024-ben Föld körüli (geostacionárius) pályára állítsa és hosszú távon üzemeltesse Magyarország első kereskedelmi, valamint kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas műholdját - írja közleményében a 4iG.

Magyarország az International Telecommunication Union (ITU, az ENSZ telekommunikációs szakmai szervezete) tagállamaként a kilencvenes évek óta jogosult arra, hogy saját műholddal szolgálja ki az ország távközlési és telekommunikációs igényeit. A pályaszakaszt 2004-ben a magyar kormány bérbe adta egy külföldi magáncégnek. A szerződés 2024-ben jár le, ezt követően Magyarországnak újra lehetősége nyílik arra, hogy saját pályapozíciója és frekvenciája fölött rendelkezzen. Ennek a lehetőségnek kiaknázására jön létre a CarpathiaSat Zrt., amely nemzetközi példákat alapul véve, az állam és magánszektor együttműködésével állítja majd rögzített Föld körüli pályára, illetve üzemelteti Magyarország első hírközlési és telekommunikációs műholdját. Emellett a társaság rendelkezik majd 2024-től a geostacionárius pályaszakasz húsz évre szóló üzemeltetési jogával is - írják a közleményben.

A 4iG a CarpathiaSat bejegyzését követően 51 százalékos, többségi irányító befolyással rendelkezik majd a társaságban. (A cég részvényeinek kereskedését ma felfüggesztették a Budapesti Értéktőzsdén.) A 4iG stratégiai célja, hogy Magyarország mellett a közép-kelet-európai régió vezető informatikai és infokommunikációs vállalatává váljon, illetve a meghatározó pozíciókat építsen ki a távközlési szektorban. Az első magyar műsorszórásra, internet- és telefonos szolgáltatásra, adatátvitelre és egyéb kutatási feladatokra is alkalmas műhold pályára bocsátása, valamint hosszú távú üzemeltetése jól illeszkedik a társaság növekedési stratégiájába - írja a 4iG.

Az Antenna Hungária (AH) fő tevékenységi területe az országos földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórás, valamint a vezeték nélküli üzleti távközlés. Az AH cégcsoport kiemelkedő minőségű műholdas adatátviteli szolgáltatások széles skáláját biztosítja, amelyeket partnerei speciális alkalmazásai és üzleti igényei szerint optimalizál. Saját infrastruktúrájára alapozottan a professzionális felhasználók igényei szerinti távközlési hálózatok kiépítését, felügyeletét és üzemeltetését végzi műholdas, úgynevezett VSAT (Very Small Aperture Terminal) technológia alkalmazásával. Az AH 2014 óta műholdas műsor feladási (uplink) és tartalomterjesztési szolgáltatást is biztosít. A vállalat műholdas szolgáltatásait saját infrastruktúrával nyújtja, a műholdkapacitás biztosítása érdekében pedig számos nemzetközi szolgáltatótól (AMOS, Eutelsat, Intelsat) bérel erőforrásokat, így a tervezett fejlesztés eredménye az AH számára a szolgáltatásai gazdasági és biztonsági feltételei terén jelentős előrelépést eredményezhet - olvasható a közleményben.

A műhold pályára állításának előkészületeiben két éve dolgozik a New Space Industries Zrt. "A New Space szakmai befektetőként vesz részt Magyarország legnagyobb űripari projektjében. Társaságunk hazai és nemzetközi kapcsolataival, illetve know-how-jával támogatja a CarpathiaSat küldetését. A közös vállalattal a nemzetközi űripari és műhold-üzemeltetői trendeknek megfelelően egy olyan céges struktúra jöhetett létre, ahol az állam és a magánszektor együtt léphet előre Magyarország önálló űrképességének fejlesztésében" - mondta Sárhegyi István, a társaság alapítója. (A 27 éves Sárhegyi jogász és befektető, anyja Bártfai Beatrix az államnak és Habony Árpádnak is dolgozó ügyvéd, apja a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda névadója, Sárhegyi Zoltán jogász, aki a Fidesz delegáltja a Nemzeti Választási Bizottságban.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!