A határidős jegyzések azt vetítik előre, hogy a londoni FTSE-100 32 ponttal, a frankfurti DAX-30 41 ponttal, a párizsi CAC-40 pedig 14 ponttal megy föl a nyitásban. A piacok az euróövezeti és amerikai beszerzésimenedzser-indexekre, a vállalati eredmény-beszámolókra figyelnek és a pénteken esedékes amerikai munkaerőpiaci adatokra várnak.

Szerdán vegyesen zártak a vezető európai értéktőzsdék. A DAX 0,06 százalékkal, az FTSE-100 pedig 0,72 százalékkal csökkent, a CAC-40 viszont 0,15 százalékkal emelkedett. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,02 százalékkal ment le, miközben New York erősödött - számol be az MTI.

Ázsiában a tokiói tőzsdén hat napi áresés után beindultak a vásárlások, főleg a bankpapírok és az energiaipari részvények ára ment föl. A Nikkei-225 1,68 százalékkal, a szélesebb bázisú Topix index pedig 1,84 százalékkal emelkedett.

A kínai tőzsdék estek. Az indexeket a fogyasztási cikk gyártók papírjai és az egészségügyi vállalatok részvényei húzták le, amelyektől gyengébb nyereségadatokra számítanak a piacon. A hangulatot nem befolyásolta a kínai feldolgozóipar jó teljesítménye. A Shanghai Composite Index 1,11 százalékos, a vezető vállalatok CSI300 indexe 1,1 százalékos esésben volt a kereskedés utolsó harmadában. A hongkongi Hang Seng index 0,44 százalékkal süllyedt.

Az olajpiacon megszilárdultak a jegyzések. A nagy exportőrök egyre egységesebben és elkötelezettebben állnak ki a termelés korlátozása mellett, és az ellensúlyozza annak az árleszorító hatását, hogy az amerikai olajtermelés közel fél évszázada átlépte a napi 10 millió hordót, továbbá hivatalos adatok szerint az amerikai olajkészletek 10 heti csökkenés után 6,8 millió hordóval emelkedtek a múlt héten. Mindamellett a Reuters által megkérdezett szakértők úgy látják, hogy az árak valószínűleg nem emelkednek sokkal 70 dollár fölé az idén.

A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent hordójának ára csütörtök kora reggelig 15 centtel 69,04 dollárra, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajta ára pedig 14 centtel 64,87 dollárra ment föl.

A dollár kissé erősödött, az euró 1,2394 dollár körül forgott a kora reggeli 1,2419 dollár után.

Az arany ára nem változott. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a várakozásoknak megfelelően nem emelte az irányadó kamatot, de inflációs prognózisa kapcsán elég világosan utalt rá, hogy márciusban megdrágíthatja a hitelt. Az inflációs félelmek általában felhajtják az arany árát, de a kamatemelési várakozások csökkentik vonzerejét, mert az arany nem kamatozik. A fém unciáját (31,104 gramm) csütörtök reggel 1345,15 dollár körül jegyezték az azonnali piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!