Az együttműködés a közlemény szerint a Keler T2S-hez való csatlakozásával egy időben kezdődik a két szervezet között. A Keler februárban csatlakozik a rendszerhez többek között Belgium, Finnország és Spanyolország értéktárainak társaságában, a csatlakozási folyamatok negyedik hullámában.

A Keler közleményében kifejti: az eurózónán kívülről csatlakozó értéktárak egyikeként egyedülálló megoldás kialakításán dolgoznak annak érdekében, hogy nemzetközi szinten is versenyképes infrastruktúrát biztosítsanak a T2S-ben történő tranzakciók elszámolásához. A társaság célja, hogy a regionális értéktárak közötti közvetlen számlakapcsolatok kiépítésével Kelet-Közép-Európa piacvezető értéktárává váljon.

A kiépülő infrastruktúra hatékony működése lehetőséget biztosíthat a részt vevő értéktárak számára a T2S-ből fakadó előnyök teljeskörű kihasználására azáltal, hogy a regionális pénzügyi eszközök, pénznemek, egységes riportok és mindenre kiterjedő kibocsátói, társasági események kezelési szolgáltatások elérhetővé válnak egy értéktáron, a Keleren keresztül - írják.

Az Európai Központi Bank (EKB) a T2S platform létrehozásával egységesíteni kívánja az európai elszámolási rendszereket, hogy hatékonyabbá és biztonságosabbá tegye az értékpapír-tranzakciókat. A központi platform révén, a befektetők számára hosszabb távon egyrészt olcsóbbá válhat az értékpapírok határon átnyúló adás-vétele, másrészt egyszerűsödhet az értékpapír-kibocsátás azon cégek számára, amelyek egyszerre több európai piacon is szeretnének jelen lenni.

Magyarországon egyedüli központi értéktárként a Keler biztosít infrastruktúrát a magyar tőkepiac szereplőinek az értékpapírok kibocsátásához, az értékpapír-tranzakciók kiegyenlítéséhez.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!