A Fed monetáris szigorítása és az egyenlőtlenné váló globális növekedés egyaránt sújtja majd idén a pénzügyi piacokat. A Morgan Stanley elemzői ebben a környezetben arra számítanak, hogy egyfajta "gördülő" medvepiac alakulhat majd ki a tőzsdéken. Ez alatt azt értik, hogy nem egyszerre lesz egy minden részvényt érintő zuhanás, hanem a befektetők sorra találják majd meg a különböző szektorokat, amelyeket eladnak, és ezért felváltva lehet egyes időszakokban ezek esésére számítani - írja a Bloomberg.

Először a kockázatosabb eszközök szenvedik meg a folyamatot, az ezekből való kiszállás közben a befektetők igyekezne a biztonságosabbnak ítélt részvényekben, eszközökben pozíciókat felvenni. Ennek egyik jelét már láthatjuk, hiszen a feltörekvő piaci részvények januári csúcsuk óta nagyon rosszul szerepeltek, miközben a vezető amerikai részvényeket tömörítő S&P 500-as index eddig ellenállónak bizonyult.

Ez tekinthető a legfontosabb általunk kiadott figyelmeztetésnek az idén - mondta Mike Wilson, a befektetési bank vezető amerikai részvénystratégája. Szerinte az amerikai technológiai szektorban nemrég tapasztalt eladási hullám ennek egyik példája. Ez volt az egyetlen olyan szektor idén az amerikai részvénypiacon, ahol érezhetően nőtt az értékeltség, s a befektetők talán a mostani környezetben ezt már túlzásnak ítélték. Igaz ez a legjobb minőségűnek ítélt amerikai részvényekre is, itt is túlzóvá váltak az árazások és ezek a részvények is talán egy esés előtt állnak - tette hozzá.

Már messzire jutott a Fed

Az, hogy a 10 éves amerikai államkötvények hozama nem tudott megragadni a 3 százalék feletti szinteken, arra utaló jelzés lehet, hogy megváltozott a befektetők hangulata. Míg néhány hete még a piaci szereplők széles körben aggódtak amiatt, hogy emelkedik a hosszabb lejáratú amerikai állampapírok hozama, a Morgan Stanley elemzője most pont azt nevezte aggasztónak, hogy a hozamok csökkenésnek indultak (szerinte egyébként idén már megnézték csúcsukat).

Úgy véli, ez a jelenség két dolgot jelenthet. Először is arra utalhat, hogy a gazdaság növekedése már tetőzött, nem feltétlenül jön recesszió, de a növekedés lassulása várható. Másrészt pedig azt, hogy a Fed már jóval előrébb jár a szigorítási ciklusban, mint azt a legtöbb piaci szereplő gondolja és már sokat szigorított eddig is. A kamatemelések mellett nem szabad ugyanis elfeledkezni arról, hogy ezzel párhuzamosan a mérlegfőösszegét is leépíti a Fed, s ez felszárítja a piacokról a likviditást.

Van menedék?

A szakértő szerint az általuk előre jelzett "gördülő" medvepiac ellen talán leginkább a kisebb kapitalizációjú cégek részvényei jelenthetnek menedéket. Ezek nyereségnövekedése idén várhatóan meghaladja majd a nagyobb társaságokét, köszönhetően az adócsökkentéseknek. Ráadásul ezek a cégek sokkal inkább a belföldi piacra koncentrálnak, s ez védettséget jelenthet a kereskedelmi háború negatív hatásai ellen.

Ha a gazdasági növekedés lassulását valóban tapasztalni lehet majd az Egyesült Államokban, akkor Wilson szerint agresszívabb rotáció indulhat majd meg a távközlési, a közszolgáltatói, az egészségügyi és a tartós fogyasztási javakat előállító szektorok irányába.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!