Még 2017-ben Donald Trump vámháborújának meghirdetése előtt az Egyesült Államok 35,8 milliárd tonna szójababot exportált Kínába. Ez tízszer nagyobb mennyiség, mint amennyit a második helyezett Mexikóba (3,6 milliárd tonna) és közel tizenötször nagyobb mennyiség, mint a harmadik legnagyobb felvevőpiac Indonéziába (2,5 millió tonna) szállítottak.

A szójabab - bár kevésszer esszük eredeti formájában - az élelmiszeripar egyik legfontosabb alapanyaga, áttételesen, feldolgozva rengeteg háztartásban és hűtőszekrényben ott van.

Ennek oka, hogy magas proteintartalma miatt gyakran használják a takarmányozásban, de a szójaszószt sok étel ízesítésére használják, emellett ott van az energiaszeletekben és táplálékkiegészítőkben is. Gyakran keverik sajtokba, hogy a fehérjetartalmat növeljék, amikor éppen nem textil vagy festékoldószer készül belőle.

CNBC

Tavaly tavasszal még felfelé mentek az árak, még az 1078 dollár/5000 vékás kurzust is megjárta a termény a chicagói árutőzsdén, aztán beérett a kereskedelmi háború és az amerikai farmerek szójabab-termése ráömlött a piacra. Július közepére már csak 815 dollár körül mozgott az árfolyam. Ugyanis Kína vámot vetett ki a termékre, kvótázta is az USA-ból érkező importot. A piacokon egy ideig átrendeződés indult, Kína brazil és európai beszállítókat keresett, az amerikaiak pedig megpróbáltak más piacokra bejutni. A vég az lett, hogy Kínában mindenhogy hiány volt a termékből, de a nagy mennyiségű olcsó amerikai szójára a világ más tájain nem volt akkora kereslet, ezért a hatalmas többletből az látszott, hogy a konfliktus rendezésének végéig elindulna felfelé az árfolyam.

Egy probléma kihúzva, itt a másik

Decemberben viszont intenzív egyeztetés kezdődött Washington és Kína között, hogy lezárják a vámháborút. Csütörtök este már azt mondták a felek, miután egy delegáció érkezett a Fehér házba, hogy már egy hónapon belül lezárhatják a vitát. Szombaton pedig már bejelentették az első kínai szójababvásárlást is az USA-ból - a Reuters beszámolója szerint. Az árfolyamra ennek pozitív hatással kellett volna lennie, de a drágulás nem kezdődött meg.

Mert azóta Kínában egy másik probléma is van: a főként takarmányozásra használt szójabab hiánya és magas ára miatt eleve sok állatot levágtak. Viszont az országban intenzíven terjedni kezdett a - már Magyarországon is jelen lévő - afrikai sertéspestis. A vírus pedig tovább tizedeli a helyi disznóállományt.

Évtizedes károkat szenvedhetett a piac

Márpedig Kína 400 milliónál is több sertése a világ legnagyobb szójafogyasztója. Ráadásul a mostani árfolyamszint azt jelzi, hogy a piac úgy véli, hogy a vírus terjedése rosszabb, mint a kínai állami hivatalos adatok - magyarázta Darin Friedrichs, az INTL FCStone Ázsia árupiaci kockázatelemzője a Wall Street Journalnek.

A betegség elleni küzdelem érdekében több mint 900 000 állatot vágtak eddig le. A hónap elején a helyi Földművelésügyi és Vidékügyi Minisztérium szerint a sertésállomány ennek ellenére is csak 5 százalékkal volt kisebb decemberben, mint egy évvel korábban.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az afrikai sertéspestis felszámolásához legalább öt vagy hat szükséges, ezért további vágások jöhetnek. A Kínai Általános Vámigazgatóság szerint decemberben a szójabab-behozatal a 2011 óta mért legalacsonyabb volt: 5,7 millió tonna, ami 40 százalékkal marad el a 2017-es szinttől. A legtöbb Brazíliából származott, az Egyesült Államokban ternett szójabab pedig mindössze 1,2 százaléka (69 000 tonna) volt, ami eljutott Kínában, míg egy évvel korábban, az év utolsó hónapjában ez a szám még 6,2 millió tonna volt. Ez alig 68,6 millió dollárnyi kínai vásárlást jelentett, ami 2017-ben még 2,6 milliárd dollár volt decemberben.

Kína a szójabab-behozatal 11 százalékos csökkenését jósolta a szeptemberben végződő 12 hónapra. Ha a sertéspestis problémája súlyosbodik és jelentősen több sertést kell kényszervágni, a terményszükséglet továbbzsugorodik majd, ami még nagyobb nyomást gyakorol az amerikai mezőgazdasági termelőkre.

Sőt lehet, hogy a kínai sertéspiac évtizedes károkat szenved most a járvány miatt: az afrikai sertéspestis ugyan nem veszélyes az emberekre, de a kínai közösségi médiában már látszik, hogy sokan ennek ellenére elhagyták a disznóhúst az étrendjükből.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!