Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Őrületes vagyon koncentrálódik a világban, tele van a világ pénzzel - mondta Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője a X. Magyar Privátbanki Konferencián. A következő öt évben viszont lassabban fog már nőni a pénztömeg, mint az előző öt évben történt. A leggyorsabban a kínai, indiai gazdagok vagyona nőtt, de Európában is évente 30 százalékkal nőttek a megtakarítások.

Magyarországon 20 ezer fölött van az úgynevezett dollármilliomosok száma. Tavaly decemberben 43 ezer privátbanki ügyfél volt a hazai szolgáltatóknál, a vagyonuk pedig elérte a 4700 milliárd forintot, de mostanra már az 5 ezer milliárd forintot is meghaladta a kezelt pénzük, ami nem kis részben az új szuperkötvénynek, a Magyar Állampapír Plusznak (MÁP Plusz) köszönhető. A növekedés a következő években is fennmarad, évente nagyjából 600 milliárd forinttal nőhet az elit megtakarítása.

Nem sok friss pénz jött be

A privátbanki szektor segítő kezet nyújtott az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK), MÁP Pluszból egyetlen hét alatt felszippantotta azt a mennyiséget, amit korábban jósoltak, ehhez a lomardhitel-konstrukciókat is csúcsra járatták. Az állampapírok tartósan átalakíthatják a privátbanki portfóliókat, az sem kizárt, hogy azt a 11 ezer milliárd forintnyi állampapírt, amit a lakossággal szeretne lejegyeztetni a következő öt évben az állam, nagyrészt a vagyonos ügyfélkör vásárolja majd meg.

Haás Péter, az OTP privátbanki vezetője úgy becsülte, a több mint 1100 milliárd forintnyi MÁP Plusz felét meglévő állampapírok eladásából vették meg, a 30 százalékát likvid pénzekből. Mintegy 10 százaléka a jegyzéseknek befektetési alapokból áramlott ki, és mindössze 10 százalék lehetett az, amit valóban friss pénzből vásároltak meg. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból is látszik, hogy sok állampapírt váltottak vissza az ügyfelek a MÁP Plusz indulása előtt. "Az állam a saját finanszírozását drágábbra cserélte, ennek állampolgárként nem nagyon tudok tapsolni" - tette ehhez hozzá Bálint Attila, a Friedrich Wilhelm Raiffeisen vezetője.

A tranzakciós adó miatt marad a cihában

A Raiffeisennél is úgy látják, a párnacihából kevés pénz került elő, az ő becslésük szerint a MÁP Pluszba került friss pénz kevesebb mint tizede jöhetett friss megtakarításból. Bálint szerint a párnacihából akkor kerülne elő komolyabb vagyon, ha a tranzakciós adó is eltűnne, a közteher a gátja annak, hogy megmozdítsák a készpénzállományt az ügyfelek.

A szolgáltatók szeretnének elmozdulni a lakossági állampapír-függőségtől - hangsúlyozta Pleschinger Gyula, az MKB Bank privátbanki vezetője. A magasabb hozam érdekében kockázatosabb eszközökkel kell bővíteni a portfóliókat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!