Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Legutóbb november 13-án jegyeztek történelmi mélypontot, akkor a közös európai fizetőeszköz egy egysége 4,6495 lejbe került. Azelőtt 2012 júniusában volt még hasonlóan gyenge a lej.

November elejétől a lej 1,23 százalékkal gyengült, az év eleje óta pedig 3,05 százalékot veszített értékéből az euróval szemben.

Elemzők szerint ennek egyik oka a román belpolitikai feszültségek, hiszen az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen, amelyről várhatóan jövő héten szavaz a parlament.

A lej azt követően kezdett rohamosan gyengülni, hogy Mugur Isarescu, a BNR kormányzója korábban jelezte: a központi bank rugalmasabban viszonyul az árfolyamhoz, és nem fogja megakadályozni minden eszközzel a lej gyengülését, ahogyan korábban tette. A román valuta értéke november első felében lépte át az addig pszichológiai határnak tekintett 4,6 lejt.

Isarescu szerint a lejre nyomást gyakorol a külkereskedelmi mérleg és a folyó fizetési mérleg hiányának gyors növekedése, amit az idéz elő, hogy Románia többet importál, mint amennyit exportál.

A romániai hitelesek körében a román lej gyengülése mellett aggodalmat okoz a lakossági és vállalati hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb gyors ütemű növekedése, amely a múlt héten átlépte a 2 százalékot. Kedden 2,16 százalékon jegyezték, míg szeptember elején 0,9 százalék volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!