Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 266,91 pontos, 0,66 százalékos csökkenéssel, 40 221,18 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 10,5 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

A nemzetközi piacokon vegyes volt a kép, Nyugat-Európában és az amerikai piacokon emelkedtek a tőzsdeindexek, a kelet-európai régió ugyanakkor "szenvedett", a BUX 0,66 százalékos csökkenéssel zárt, a varsói tőzsde pedig 1 százalék felettivel. A forint szintén együtt mozgott a régiós devizákkal, azokkal együtt gyengült - mondta Csépai Miklós, a Gránit Bank treasury értékesítési vezetője az M1-en.

A magyar tőzsdeindex a Richter és az OTP árfolyamának esése miatt gyengült, amit a Mol és a Magyar Telekom árfolyamának emelkedése sem tudott ellensúlyozni - mondta Kiss Nicholas, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője az MTI-nek. Az OTP esetében profitrealizálással magyarázható az esés, a Richternél pedig elképzelhető, hogy a befektetők döntéseit még mindig a múlt héten közölt, 2018. negyedik negyedéves gyorsjelentés befolyásolta.

A Mol 46 forinttal, 1,42 százalékkal 3284 forintra erősödött, 1,9 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 190 forinttal, 1,64 százalékkal 11 400 forintra csökkent, forgalmuk 4,8 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 6,50 forinttal, 1,40 százalékkal 469,50 forintra nőtt, forgalma 305 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 140 forinttal, 2,48 százalékkal 5510 forintra esett, forgalmuk 1,6 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3793,08 ponton zárt szerdán, ez 48,31 pontos, 1,26 százalékos csökkenés a keddi záráshoz viszonyítva.

Pluszban zártak a nyugat-európai piacok

Nyereséges kezdést követően pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán - írta az MTI a Reutersre hivatkozva.

A londoni FTSE100 index 0,81 százalékos, a frankfurti DAX-30 0,37 százalékos plusszal, a párizsi CAC-40 mutató 0,35 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,36 százalékos plusszal zárta a kereskedést.

Szerdán részben a negyedéves vállalati eredménybeszámolók befolyásolták a befektetői kockázatvállalási hajlandóság alakulását Európában, és az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások eredményességéhez fűzött remények is lendületet adtak a tőzsdei árfolyamoknak.

A spanyolországi piaci hangulatot negatívan érintette, hogy leszavazta a spanyol parlament szerdán a kormány idei költségvetési javaslatát, amire több mint húsz éve nem volt példa; ez felerősítette az előrehozott általános parlamenti választásokról szóló találgatásokat. A madridi IBEX 35 index 0,01 százalékos szerény mínusszal zárta a kereskedést.

A nap egyik vesztese az ABN Amro holland nagybank volt több mint 7,7 százalékos mínusszal, miután a vállalat a vártnál kisebb nyereséget ért el a negyedik negyedévben.

Ezzel szemben a Heineken 6 százalékos nyereséggel zárta kereskedést a befektetők számára megnyugtató eredmények folytán.

Az európai tőzsdezárás után a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,30 százalék, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 0,22 százalék pluszban volt, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 0,14 százalék emelkedést jelzett.

Az európai tőzsdezárás után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1 dollár 25 cent (2,00 százalék) plusszal, 63,67 dolláron állt.

Az arany unciánkénti ára 0,06 százalékkal, 0,75 dollárral 1314,75 dollárra emelkedett.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1277 dollárt adtak a délután fél négykor jegyzett 1,1296 dollár után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!