Decemberben 196,7 milliárd forint értékben kereskedtek a részvénypiacon, ami jelentősen alulmúlta a november kiugró, 348,5 milliárd forintos forgalmát, de nagyjából megegyezett az előző év decemberének 193,9 milliárd forintos értékével. A napi átlagforgalom 11,6 milliárd forint volt tavaly decemberben, szemben a novemberi 17,4 milliárd és az előző év decemberi 10,2 milliárd forinttal.

Tavaly a BÉT azonnali részvénypiacának forgalma 3,7 százalékkal 2791 milliárd forintra duzzadt a megelőző évi 2690 milliárd forintról.

A BUX 39 138,95 ponton zárt a 2018-as év utolsó kereskedési napján, a november végi értékéhez képest 970 ponttal, 2,4 százalékkal csökkent az értéke.

Tavaly egész évben 238,36 ponttal, 6 százalékkal gyengült a BÉT részvényindexe három évi jelentős növekedés után: 2017-ben ugyanis 23 százalékkal, 2016-ban 34 százalékkal, 2015-ben 44 százalékkal emelkedett - idézi a BÉT közleményének számait az MTI.

A BÉT értékelése szerint a magyar börze így is sokkal jobban teljesített, mint a világ legtöbb tőzsdéje. 2018 a feltörekvő piacokon erősebb, a fejlettebb piacokon mérsékeltebb áresést hozott, a magyar tőzsde viszont ütésállónak bizonyult a hektikus, sokszor kifejezetten rossz piacon.

A közleményben kiemelték, hogy az év utolsó hónapja több fontos tőzsdei újdonságot is hozott. Sikeresen zárult a börze jelzáloglevél-indexeinek egy éves tesztidőszaka, így a Budapesti Értéktőzsde december elejétől már hivatalosan is kalkulálja ezt az indexcsaládot. Emellett a BÉT bemutatta a termékpaletta legújabb tagjait: az új, jüan alapú strukturált kötvényeket, valamint december 5-én megindult a kereskedés a BÉT Xtend piacán a Megakrán részvényekkel.

Decemberben a BÉT négy blue chip részvénye gyengült: az OTP 1,3 százalékkal, a Mol 2,7 százalékkal, a Richter 3,5 százalékkal, a Magyar Telekom 2,2 százalékkal alacsonyabban zárt a november végi értékéhez képest. A kisebb forgalmú papírok közül a 4iG informatikai részvény befektetői két hónap emelkedés után profitot realizálhattak, mert a papír kiugró forgalom mellett 24,8 százalékot veszített értékéből. Ezúttal a kisbefektetők inkább a Plotinusra ugrottak rá, hiszen a cég 48,4 százalékot drágult ebben a hónapban.

A 2018-as év egészében a vezető papírok közül a Richter teljesített a legrosszabbul, árfolyama 19,9 százalékkal esett, éves forgalma 531 milliárd forintot tett ki. A legnagyobb forgalmat az OTP érte el 1370 milliárd forinttal, miközben árfolyama 5,3 százalékkal emelkedett. A Mol 2,4 százalékos erősödéssel zárta az évet 507 milliárd forintos forgalomban. A Magyar Telekom árfolyama 3,9 százalékkal gyengült, éves forgalma 75 milliárd forint volt.

Tavaly az Opus az év negyedik legforgalmasabb részvényének bizonyult, 114 milliárd forintos adásvétellel megelőzte a Telekomot, az árfolyama viszont 30 százalékkal esett. A kisebb forgalmú papírok közül a 4iG kiemelkedő, 671 százalékos erősödést mutatott 2018-ban.

A befektetési szolgáltatók forgalmi ranglistáján decemberben a Concorde Értékpapír vezette 89,3 milliárd forintos duplikált forgalommal. Második helyen a Wood & Company végzett 87,8 milliárd forinttal, harmadik helyen az Erste áll 76,5 milliárd forintos értékkel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!