Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A feltörekvő piaci részvények 15 százalékot is emelkedhetnek a következő fél év folyamán és így teljesítményük felzárkózhat az amerikai tőzsdék teljesítményéhez - vélik a JPMorgan elemzői a Bloomberg tudósítása szerint.

A fontos makrogazdasági kockázatokat, mint például a kereskedelmi háború lehetséges mellékhatásait, már beárazták a piacok. Eközben viszont a feltörekvő gazdaságok növekedése jövőre konvergál majd a fejlett világéhoz - mondta Marko Kolanovic, a befektetési bank makro- és derivatív osztályának vezetője a hírügynökségnek. Ez segíthet abban, hogy a feltörekvő piacokon olyan emelkedés bontakozzon ki, amely 10-15 százalékkal viheti feljebb az árfolyamokat a következő 3-6 hónapos időszakban - tette hozzá.

Ennek megfelelően a cég az amerikai részvényekével egyenlő súlyozásra emelte a feltörekvő piacokat, miután az első fél évben az amerikai részvénypiac volt túlsúlyozva, persze ezzel nem voltak egyedül a piacon. Ezzel a bank elemzői csatlakoztak UBS és a Morgan Stanley szakértőihez, akik szintén a feltörekvő piacokban rejlő értékeket hangsúlyozzák.

Annyira rossz, hogy már jó

Igaz, eközben bőven maradtak szkeptikusok is, a Goldman Sachs és az Allianz szerint például még további szenvedés várhat ezekre a tőzsdékre. A hangulat egyértelműen pesszimista a feltörekvő piacokkal kapcsolatban, ez azonban már olyan extrémmé vált, hogy ez jó beszállási lehetőséget teremtett - véli a stratéga.

Az S&P 500-as vezető amerikai részvényindex idén eddig 21 százalékponttal teljesítette felül a vezető feltörekvő piaci részvények árfolyamát követő MSCI Emerging Markets Indexet. A feltörekvő piacokat eddig egyszerre sújtotta az erősödő dollár, az emelkedő amerikai kamatok, valamint az Egyesült Államok és Kína közötti egyre elmérgesedő kereskedelmi háború. Azonban ez a trend most megfordulhat Kolanovic szerint.

Ez a magyar részvénypiacnak is jót tenne

Ha a befektetők tényleg megtalálnák a feltörekvő piaci részvényeket, az várhatóan jót tenne a magyar részvénypiacnak is. A magyar részvényeket ugyanis a legtöbb nemzetközi befektető a feltörekvő piacok csoportjába sorolja, így az elmúlt időszakban hiába mutattak rá többen, hogy a közép- és kelet-európai országokat nem sújtják azok a kockázatok, amelyek a többi feltörekvő országot, az eladások nyomot hagytak a magyar piac teljesítményén is.

A BUX index januárban az MSCI Emerging Markets Indexszel egy időben érte el csúcsát 41 600 ponton, azóta azonban azzal párhuzamosan csak szenvedésre volt képes. Jelenleg 10 százalékkal jár januári csúcsa alatt.

Képünk forrása: Stocksnap

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!